Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Verse doperwtjes met aubergine en penne

Er is veel te doen over ‘invented tradition’. Professor Alberto Grandi maakt zich er druk over en schrijft in zijn laatste boek La cucina italiana non esiste (‘de Italiaanse keuken bestaat niet’) met een sauzend sarcasme over de Italiaanse neiging, behoefte, om allerlei voedingswaren en recepten te voorzien van verzonnen tradities en origines. Conclusie: de Italiaanse keuken zoals we die kennen dateert van pakweg de jaren 60. Ik voel mee met de arme Italianen, wier heilige culinaire huisjes zo worden omvergeworpen (bye bye glorieuze ‘keuken van de oma’s’). Ik ben dan ook alweer jaren bezig met het knutselen van mijn eigen traditie middels een Festival der Verse Doperwtjes, midden juni te houden op dit online feestterrein. Eerdere afleveringen vind je hier.

Nu zijn er verse erwtjes en verse erwtjes. In de afgelopen weken zag je ze soms al, maar dan uit Italië of Marokko. De ware kleine, fijne komen uit Duitsland en Nederland en zijn nu te vinden, hoewel je er soms wat moeite voor moet doen. Net zoals je asperges de eerste keer van het seizoen eet op de trouwe manier, met boter en ei en ham, zo zijn de erwtjes het beste af met de bereiding à la française, boter, stoofsla (!), spekjes wellicht. Dat recept staat hier. Vandaag erwtjes, bleekselderij en aubergine op wat penne, in die verhouding, veel groente, weinig graan.

 

Verse doperwtjes en aubergine met penne

Hoofdgerecht voor 2

 

800 g ongedopte doperwtjes

½ aubergine

6 eetl. olijfolie

3 stengels bleekselderij, in dunne plakjes

1 ui, liefst rood, fijngesnipperd

120 g penne

25 g boter

 

Dop de erwtjes. Snijd de aubergine in kleine blokjes en smoor die afgedekt gaar met 4 eetlepels olijfolie, wat zout en 3 eetlepels water.

Bak in een andere afgedekte pan de selderij en ui in 2 eetlepels olie zachtjes 10 minuten. Voeg de erwtjes en zout toe, plus een half glas water. Laat garen tot de erwtjes beetgaar zijn; de tijd scheelt erg, kleintjes zijn met 2 minuten zover, dikkere pas met 8.

Kook de penne al dente in ruim water met 10 gram zout per liter. Bewaar een kop kookwater en giet de pasta af. Voeg bij de erwtjes, doe er de boter bij en meng grondig 2 minuten. Voeg kookwater toe als er droogte dreigt. Schep er de aubergine door en serveer. Parmezaan? Lijkt me niet nodig. Wijn: vermentino.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.