Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Rul Vietnamees gehakt met tijm

Misschien vind ik de Vietnamese en Thaise keukens wel de heerlijkste die er zijn. Goed, met de Italiaanse. En de Franse. En de Chine… Hoe dan ook, er is een nieuw boek uit over de Vietnamese keuken. Een verrukkelijk goed boek. Ăn ăn heet het (Luitingh-Sijthoff, € 25,-), wat ‘eet, eet!’ betekent en dat doe je, na lezing en koking van de recepten. Hoe hemeltergend heerlijk ze worden wist ik al sinds afgelopen najaar, toen ik bij de schrijver, Mai Nguyễn, werd uitgenodigd. Mijn dochter had me aan haar voorgesteld en ik wist helemaal niet dat ze met een kookboek doende was. Van die eetavond heb een duizelende herinnering aan een droom van gerechten, hapjes in een koortsige parade van zuur en zoet en zout en bitter, o en pittig natuurlijk, en geuren van anijs, van de verrukkelijke verrotting van vissaus, van limoen.

Het boek is als een bundeling van die ervaring, presenteert hem op een dienschaal. Uitstekende receptuur, prachtige foto’s. Moet je ook nog weten dat Mai een Nederlandse van Vietnamese afkomst is met een fascinerend vluchtelingenverhaal waarin Herman van Veen een belangrijke rol speelt. In dit boek schrijft Mai zelf, dat merk je, niet een of andere ghostwriter. Kortom, ik geef een dringend positief aanschafadvies. Maar nu koken. Geen recept van Mai maar van mij. Vietnamezig met een toevoeging: tijm. Die groeit niet in de tropen, maar een Frans accentje is uitlegbaar, als het om Vietnam gaat.

 

Franco-Aziatisch gehakt met tijm

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

 

2 lente-uien

300 g half-om-halfgehakt

2 eetlepels olie

2 tenen knoflook, fijngehakt

2 theelepels suiker

½ à 1 rode peper, fijngesneden

4 eetlepels limoensap

2 eetlepels vissaus

3 takjes tijm

Zwarte peper uit de pepermolen

 

Snijd de lente-uien klein en bewaar het donkergroen apart. Bak het gehakt in de olie los en kruimig. Voeg als alle roze bruin geworden is de knoflook toe en bak 2 minuten mee. Voeg dan het witgroen van de lente-ui, de suiker, rode peper, vissaus en het limoensap toe, dek de pan af en laat zachtjes 4 minuten smoren. Controleer op smaak en stel zo nodig bij. Doe er vlak voor serveren de tijm in, zodat die zijn geur optimaal kan meegeven, en draai even flink met de pepermolen. Meng er dan het donkergroen van de lenteui door, laat al omscheppend eventjes verwelken en serveer. Erbij: rijst natuurlijk. En een groentegerecht uit Mais boek, zoals de aubergine met pittige sojabonensaus, plus de ‘tafelsalade’ van verse kruiden. Doen.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Rul Vietnamees gehakt met tijm

  1. Verrukkelijk!
    Heb inmiddels al veel zalige, makkelijk te bereiden gerechten gemaakt (vanaf uw site èn vanuit mijn smoezelige, veelgebruikte 100x Onno Kleyn). Dank hiervoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.