Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Vijfkruidengehaktbal met hutspot

Diep in de digitale krochten van de Volkskrantredactie leven miljarden bits en bytes in een geluidloze, elektrische duisternis, woorden en zinnen vormend, afbeeldingen, grafische voorstellingen. Daar ergens muteerden de 250 gram pasta van mijn vorige Volkskeuken quasi-spontaan naar 150. Een broekriemaanhalende karigheid, goed in tijden van dure energie, maar niet best voor onze getergde bloedjes van kinderen met hun uitgemergelde ex-coronasmoeltjes, die kilometers door de regen naar school moeten fietsen. Het is bij deze rechtgezet. Wat meer pasta dus. Koolhydraten mevrouw, u weet wel waarom!

De meteorologische en virale omstandigheden van de laatste weken dwongen mij in de richting van stamppot. Van hutspot zelfs. Nu loopt onze gebruikelijke vaderlandse versie altijd het risico een kledderige, weeïg-zoete, smoel- en textuurloze hap te worden, een Olvaritpotje voor volwassenen, horizontaal schuifbaar maandagavondvulsel voor suïcide-overwegers, Oostblok-geïnspireerde varkensvoerimitatie. Maar het kan ook lekker zijn! Door de groenten te bakken, vooral. Dat maakt ze smakelijker dan koken in water. Bruining, maillardreacties, u kent dat.

 

Vijfkruidengehaktbal met hutspot

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

400 g half-om-halfgehakt

1 eetlepel Chinees vijfkruidenpoeder

1 teen knoflook, geperst

50 g paneermeel (ja, dat is veel)

2 eetlepel oestersaus

1 theelepel zout

4 eetlepels olie

50 g boter

100 ml medium sherry

500 g hutspotgroentenmix

1 teen knoflook, gehakt

800 g aardappelen, geschild, in stukken

 

Meng het gehakt met het vijfkruidenpoeder, de geperste knoflook, het paneermeel, de oestersaus en het zout. Wie wil voegt pittigheid toe. Nee, er gaat geen ei door en ja, half-om-halfgehakt is hierin lekkerder dan puur rund.

Kneed even door en vorm 4 ballen. Verhit de helft van de boter en olie en braad ze rondom aan. Giet de sherry en 100 ml water erbij, sluit de pan en laat 10-15 minuten sudderen.

Haal de uien uit de zak mix. Fruit die zoetjes 4 minuten in de resterende boter en olijfolie. Voeg de wortel, gehakte knoflook en wat zout toe, sluit de pan en bak zachtjes 10 minuten, tot de wortel net voorbij beetgaar is.

Kook de aardappelen in water met zout gaar. Giet af en bewaar het kookwater. Stamp de aardappelen en meng er de andere groenten door. Besluit of je die mee wilt stampen. Gebruik kookwater om de juiste smeuïgheid te krijgen. Proef of er zout bij moet. Flauw eten is in december nog vreselijker dan normaal. En de wijn mag bier zijn op een dag als vandaag. Iets vols, met een zoetje zelfs, een trappist tripel doen?

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Vijfkruidengehaktbal met hutspot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.