Wijn

Wijn van Kleyn: schitterende Chardonnay uit Nieuw-Zeeland

villa-maria-chardonnay

Laten we het eens hebben over de chardonnaydruif. Wijnboeren en wijnlebberaars kunnen er alle kanten mee uit. Er bestaat strak en krijtig koel, zoals in Chablis, voornaam met eiken gelambriseerd in de Côtes de Beaune, en lekker ordinair en wuft riekend naar dampend tropisch fruit in Australië. Plus alles wat ertussen zit. Zuid-Frankrijk staat vol met chardonnaystokken, Chili en Argentinië en Zuid-Afrika ook. En net nadat we geleerd hadden dat Nieuw-Zeeland zo ongeveer synoniem is met sauvignon blanc, blijkt dat ze daar alweer een poos chic doen met chardonnay. Want chic is hij, de Chardonnay Réserve 2016 van Villa Maria. Aristocratisch zelfs, maar ja, eigenaar George Fistonich is dan ook een Sir en dan moet je toch voor de queen of een ander lid van de royal family geknield hebben en tot ridder verheven zijn. De wijn is voortreffelijk, met precies het juiste gebruik van eikenhout en de quasi-moeiteloze balans tussen zwoel en ijzig die adeldom kenmerkt. Veel beter dan dit wordt het niet. De basis-Sauvignon Blanc van Sir George ligt bij een stel supermarkten, maar voor deze wijn moet je naar de wijnhandel. Verdeel en heers.

 

Villa Maria Chardonnay Réserve 2016

Wijnhandels, circa € 18,75

 

Prijs/kwaliteit 9-

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.