Wijn

Viña Bujanda Rioja Crianza 2014

vina-bujanda-rioja

Wat is er zo bijzonder aan Spaanse wijn? Dat de makers zo hoffelijk zijn om de rijping voor een flink deel onder hun hoede te nemen. De grote Bordeaux worden verkocht nog voor ze gebotteld zijn, maar een fles Rioja Crianza heeft er al een hele poos in vat en fles op zitten, stil wachtend op zijn bevrijding: hij is op dronk. Een fijne service, gracias, señoras i señores! Zo klokte bij mij de Viña Bujanda Crianza 2014 in het glas, rijkelijk bedeeld met vanillegeur, het resultaat van een half jaar Amerikaans nieuw eikenhout. De wijn smaakte fris, wat altijd prettig is in rood, en was op het lichtvoetige af. Daarnaast stond de Tinto 2015, een Rioja zonder houtrijping, zonder hints van sigarenkisten of vanille dus, en die vond ik desalniettemin nog beter dan de Crianza. Hecht, solide, met veel zwart fruit in de geur. Tja, wijnjaren verschillen. 2015 was heter en zorgde voor intensere wijnen in Spanje. Dus wat te kiezen? Ik laat het aan uzelf over. Beide wijnen van Astrid en Thérèse geven glans aan het natte najaar, aan troostvoedsel uit sudderpannen, Spaans of anderszins.

 

Viña Bujanda Rioja Crianza 2014

€ 9,95

Viña Bujanda Tinto 2015

€ 8,95

 

Astridentherese.nl

 

Prijs/kwaliteit Crianza 8, Tinto 8,5

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.