Wijn

Viñas del Vero

vinas-del-vero-luces-wit

Als je de Pyreneeën als een hals beschouwt, met Spanje als lijf en Frankrijk als waterhoofd, bungelt net onder het midden een hangertje. Dat is het wijngebiedje dat Somontano heet. Luttele kilometers van de bergbetopte grens deinen de wijngaarden langs de valleien die hun water naar de zuiden afvoeren, richting Ebro. Lang verdween de wijn anoniem in dorstige kelen, maar in de afgelopen decennia kwam daar verandering in, net als in zoveel andere streken van Spanje. Wat gaat het daar goed met de kwaliteit, trouwens!

Op mijn proeftafel kwamen drie flessen van het bedrijf Viñas del Vero, een naam die ik graag met wat krom Italospaans als ‘wijngaarden der waarheid’ zou vertalen, maar helaas, de Vero is een lokaal stroompje. De flessen zagen er blijmoedig uit, modern genoeg om de inhoud van commerciële vluchtigheid te verdenken, maar dat bleek niet terecht. Geen lollige zoetjes hier, geen snoepjes in de geur. Een doorwrochte, zuivere witte wijn, droog met een knisperige fruitigheid, een behoorlijk stevige rosé met een bittertje en een uitstekend gemaakte rode, helemaal in balans, met een lekkere hint van cederhout. Vakwerk.

 

Viñas del Vero Luces Blanco 2016, € 5,99

Viñas del Vero Luces Rosado 2016, € 5,99

Viñas del Vero Luces Tinto 2016, € 5,99

 

Albert Heijn

 

Prijs/kwaliteit 9+

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.