Wijn

Viñas del Vero

vinas-del-vero-luces-wit

Als je de Pyreneeën als een hals beschouwt, met Spanje als lijf en Frankrijk als waterhoofd, bungelt net onder het midden een hangertje. Dat is het wijngebiedje dat Somontano heet. Luttele kilometers van de bergbetopte grens deinen de wijngaarden langs de valleien die hun water naar de zuiden afvoeren, richting Ebro. Lang verdween de wijn anoniem in dorstige kelen, maar in de afgelopen decennia kwam daar verandering in, net als in zoveel andere streken van Spanje. Wat gaat het daar goed met de kwaliteit, trouwens!

Op mijn proeftafel kwamen drie flessen van het bedrijf Viñas del Vero, een naam die ik graag met wat krom Italospaans als ‘wijngaarden der waarheid’ zou vertalen, maar helaas, de Vero is een lokaal stroompje. De flessen zagen er blijmoedig uit, modern genoeg om de inhoud van commerciële vluchtigheid te verdenken, maar dat bleek niet terecht. Geen lollige zoetjes hier, geen snoepjes in de geur. Een doorwrochte, zuivere witte wijn, droog met een knisperige fruitigheid, een behoorlijk stevige rosé met een bittertje en een uitstekend gemaakte rode, helemaal in balans, met een lekkere hint van cederhout. Vakwerk.

 

Viñas del Vero Luces Blanco 2016, € 5,99

Viñas del Vero Luces Rosado 2016, € 5,99

Viñas del Vero Luces Tinto 2016, € 5,99

 

Albert Heijn

 

Prijs/kwaliteit 9+

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.