Wijn

Viñas del Vero

vinas-del-vero-luces-wit

Als je de Pyreneeën als een hals beschouwt, met Spanje als lijf en Frankrijk als waterhoofd, bungelt net onder het midden een hangertje. Dat is het wijngebiedje dat Somontano heet. Luttele kilometers van de bergbetopte grens deinen de wijngaarden langs de valleien die hun water naar de zuiden afvoeren, richting Ebro. Lang verdween de wijn anoniem in dorstige kelen, maar in de afgelopen decennia kwam daar verandering in, net als in zoveel andere streken van Spanje. Wat gaat het daar goed met de kwaliteit, trouwens!

Op mijn proeftafel kwamen drie flessen van het bedrijf Viñas del Vero, een naam die ik graag met wat krom Italospaans als ‘wijngaarden der waarheid’ zou vertalen, maar helaas, de Vero is een lokaal stroompje. De flessen zagen er blijmoedig uit, modern genoeg om de inhoud van commerciële vluchtigheid te verdenken, maar dat bleek niet terecht. Geen lollige zoetjes hier, geen snoepjes in de geur. Een doorwrochte, zuivere witte wijn, droog met een knisperige fruitigheid, een behoorlijk stevige rosé met een bittertje en een uitstekend gemaakte rode, helemaal in balans, met een lekkere hint van cederhout. Vakwerk.

 

Viñas del Vero Luces Blanco 2016, € 5,99

Viñas del Vero Luces Rosado 2016, € 5,99

Viñas del Vero Luces Tinto 2016, € 5,99

 

Albert Heijn

 

Prijs/kwaliteit 9+

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.