Wijn

Vipra Rossa 2007

Het Volkskrant Weekendmenu is weer van mijn hand, deze week. Vooraf mierikswortelsoep met zalm van Marie Louise Schipper, dan een recept van mij, sudderlapjes in rozemarijnjus en een stamppotje met raapsteeltjes, en toe Nanda Troosts citroentaart ‘à la Balkenende’. Bij het vlees koos ik een Umbrische wijn, de ‘rode adder’…

Laat ze maar schuiven, die Italianen. Het wijnbedrijf Bigi, bij Orvieto in Umbrië, heeft niet alleen een eigen website, maar daarnaast nog een hele aparte voor de Vipra Rossa alleen. Gelikt, verleidelijk, prachtig vormgegeven, en jaloersmakend Italiaans, kijk vooral even: www.viprarossa.it. Geen idee waarom de Vipra Bianca en de rosé het zonder moeten doen.

Smaak

De naam Vipra zou teruggrijpen op de familie Monaldeschi di Vipera, die in de 14e eeuw Orvieto onveilig maakte, maar die Vipera is natuurlijk niks anders dan de adder. In gestileerd reliëf siert hij de fles en de gedachte aan het beest moet opgesloten liggen in de wijn. Nou, waarom niet. Vol is hij, happig en sappig, met vleugen kers en braam, afkomstig van merlotdruiven met wat sangiovese en montepulciano.

Verkrijgbaar

Gastrovino, 6,95 euro, winkels en online www.gastrovino.nl.

Mijn boeken De grote Kleyn, Luilekkerland en Italië – mijn verhalen en recepten zijn ideale cadeaus voor het voorjaar, om nog maar te zwijgen van Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu! En bij ons kun je ze gesigneerd krijgen. Klik hier om ze te bestellen.

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.