Wijn

Vipra Rossa 2007

Het Volkskrant Weekendmenu is weer van mijn hand, deze week. Vooraf mierikswortelsoep met zalm van Marie Louise Schipper, dan een recept van mij, sudderlapjes in rozemarijnjus en een stamppotje met raapsteeltjes, en toe Nanda Troosts citroentaart ‘à la Balkenende’. Bij het vlees koos ik een Umbrische wijn, de ‘rode adder’…

Laat ze maar schuiven, die Italianen. Het wijnbedrijf Bigi, bij Orvieto in Umbrië, heeft niet alleen een eigen website, maar daarnaast nog een hele aparte voor de Vipra Rossa alleen. Gelikt, verleidelijk, prachtig vormgegeven, en jaloersmakend Italiaans, kijk vooral even: www.viprarossa.it. Geen idee waarom de Vipra Bianca en de rosé het zonder moeten doen.

Smaak

De naam Vipra zou teruggrijpen op de familie Monaldeschi di Vipera, die in de 14e eeuw Orvieto onveilig maakte, maar die Vipera is natuurlijk niks anders dan de adder. In gestileerd reliëf siert hij de fles en de gedachte aan het beest moet opgesloten liggen in de wijn. Nou, waarom niet. Vol is hij, happig en sappig, met vleugen kers en braam, afkomstig van merlotdruiven met wat sangiovese en montepulciano.

Verkrijgbaar

Gastrovino, 6,95 euro, winkels en online www.gastrovino.nl.

***

19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar Italië. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer in De Marken! Klik hier voor details.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *