Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Vis met port-speksaus

‘Surf ’n’ turf’, ‘terra e mare’, ‘mar y tierra’, het combineren van land- en zeevlees is een oud gegeven. O, vergeet ik nog bijna de Portugese cataplana, waarin varkensvlees en schelpjes gaan. Bij dat laatste gerecht heb ik trouwens een fijn theorietje van zelfgeprutteld socialemedianiveau: moslims eten geen varken, maar sommige stromingen in sommige perioden ook geen schelpen. Zoals u allemaal weet leefden de islam en het christendom vele eeuwen lang samen op het Iberisch Schiereiland. De grens ertussen schoof langzaam op als een of andere koning weer eens iets won van een of andere emir. Zuid-Portugal was pas in de 13eeeuw aan de beurt om ‘bevrijd’ te worden. Toen was het zaak om je een goed christen te betonen. Aan tafel kon dat door het voorheen verboden voedsel te eten. De fantastische hammen van Spanje zijn er een erfenis van, maar de cataplana van de Algarve ook. Halleluja!

Catalonië heeft zijn kip met gamba’s, de V.S. hun biefstuk met kreeft, Italië pasta met gamba’s en spek, Frankrijk de anges à cheval, gebakken, in spek gepakte oesters die onze bekjes binnenhuppelen als engeltjes te paard, en Amsterdam verdorie zelfs gehaktballen met garnalen. Hoog tijd om zelf aan de slag te gaan. Ik kocht in een opwelling op de markt de toch bijna verboden zeeduivel, maar bij een meer verantwoorde vis past mijn port-speksaus ook fantastisch.

 

Vis met port-speksaus

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

2 stukken filet van een witvis naar goesting, zoals kabeljauw

3 eetl. boter

50 g gerookt mager spek, in reepjes

1 tak tijm of een beetje gedroogde

4 eetl. rode port

75 ml slagroom

 

Zout de stukken vis goed en laat lekker een kwartier of wat langer intrekken. Verhit de boter en bak er de vis in, met het spek en de tijm ernaast. Hoe lang hangt van de dikte van de stukken af, maar het is wellicht korter dan u denkt. Vis gaart sneller dan vlees, dus een dikke moot heeft misschien 6 minuten nodig, een dunne maar 3. Als er witte vlokken uit komen bent u al veel te ver gegaan.

Haal vis, spek en tijm uit de pan. Schenk de port bij het bakvet en laat goed bruisen. Voeg de room toe en verwarm al roerend tot saus. Misschien is een draaitje peper nodig: proef.

Ik at de vis met verse doperwtjes, krieltjes en iets gekoelde Pinot Noir erbij.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Vis met port-speksaus

  1. Hmm,
    Gaan we maken maar ben intussen ook erg benieuwd naar het recept van de anges à cheval!
    Word nieuwsgierig en vrolijk door je tekst daarover.
    Heb ze in Frankrijk nooit gegeten.
    ?Niet best natuurlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.