HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Vis met tomaten-tahinsaus

‘Tahini’, ik weet nog wanneer ik het woord voor het eerst hoorde. Het was bij een vriendin van een vriend die in Amsterdam op kamers woonde. Een kamer met oude lappen over oude meubels en overal kussens en een geur van patchouli. Hoe heette ze nou ook alweer? In ieder geval at ze macrobiotisch, een ascetisch geheel van bonen, groenten en granen, zorgvuldig uitgekiend om zo saai en schraal mogelijk te smaken. De Bagwan was nog niet beeld en wat op mij in eerste instantie Indiaas overkwam bleek Japans van origine. Geen uitbundige specerijen daarom, maar een uitgeklede ‘puurheid’. Op sneden brood van een opmerkelijk hoog soortelijk gewicht werd die tahini gesmeerd. Dat smaakte tenminste, als je van een beetje bitter hield. ‘Een soort pindakaas’, zei men toen. Ik verdrong de herinnering aan de vriendin van de vriend en de macrobiotiek daarna rap; ik was toen in mijn Franskokende fase, room, varken, eieren, uien en veel wijn.

Jaren later dook de tahin, nu zonder extra i, weer op, toen ik de Libanese keuken leerde kennen. Het spul was van sesamzaadjes gemaakt! En je kon er ongelofelijk lekkere dingen mee fabrieken! Zo was de vis met tomaten-tahinsaus bij het onvolprezen restaurant Beyrouth in de Amsterdamse Kinkerstraat een wondertje van geluk. Ik brouwde mijn eigen versie, die tien jaar geleden al eens in deze rubriek stond. Maar mijn recepten staan niet stil. Hier is een verbeterde versie.

 

Vis met tomaten-tahinsaus

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

Ingrediënten

 

1 ui, fijngesnipperd

8 eetlepels olijfolie

3 tenen knoflook, gehakt

1 blik à 400 ml tomatenstukjes

1 gulle eetlepel tahin

1 bosje koriander, ragfijn gehakt, steeltjes incluis

4 eetlepels citroensap

chilipeper

25 g pijnboompitten

2 x 150 g kabeljauwfilet of een andere witvis

 

Bak de ui in 4 eetlepels olie rustig tot hij echt begint te kleuren – zo’n 10 minuten – en bak dan even de knoflook mee. Voeg de tomatenstukjes, tahin, gehakte koriander en 2 eetlepels citroensap toe. Laat zachtjes 5 minuten pruttelen, roer en breng op smaak met zout, chilipeper en misschien nog citroensap. Zet het vuur uit.

Bak de pijnboompitten in de resterende olie tot ze goudbruin worden. Doe onmiddellijk in een schaaltje en giet de olie af.

Verwarm de oven op 200 graden. Zout de vis gul en wrijf in met citroensap. Doe in een ovenschaal met de pijnboompitolie, wentel en draai. Bak 7 minuten in de oven. Warm ondertussen de saus. Overgiet de vis met saus en bestrooi met de pijnboompitten.

 

Vers verschenen: mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Eén reactie op “Vis met tomaten-tahinsaus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.