Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Vissticks met Thais slaatje

Dan gaan wij nu over tot jat- en leenwerk. Laten we dat ‘inspiratie door anderen’ noemen. Een oeroud cultureel fenomeen dat tegenwoordig tot fout is bestempeld. Je mag niet eens meer jezelf citeren, want dat is ‘zelf-plagiaat’. In de wetenschap althans. Gelukkig is deze rubriek on-academisch van aard. Liszt maakte variaties op Mozart, Mozart leende van Michael Haydn, Bach van Vivaldi, Gounod gebruikte een stuk van Bach voor een Ave Maria. Vandaag is Vanja van der Leeden mijn stralend voorbeeld. Op Facebook toonde ze de resultaten van een culinair spel met vissticks, iets waarin ze zich gesterkt voelde door Nigella Lawson, die ze ook gebruikte. Ik bedoel maar. Van der Leeden pimpte vissticks met ‘iets fris (mijn groentela dicteerde munt en limoen) iets hartigs (kappertjes, scheutje vissaus) en iets pittigs (chilipeper).’

Tegen de tijd dat ik ermee aan de gang ging, was ik de details vergeten. Ze waren verdrongen door de herinnering aan een magnifiek gerecht dat ik in Ayyuthaya at, in Thailand. Dat was een soort enorme churro, maar dan luchtiger, van fijngewreven vis. Dat frituursel kreeg een tegenhanger van een fel slaatje, zuur en pittig. Denk de zwoele nacht erbij.

Vissticks met Thaise slaatje

Hoofdgerecht voor 2 personen

1 rood uitje

1 bos koriander

2 takken munt

2 eetl. vissaus

sap van 2 limoenen

1 eetl. suiker

1 rode peper

10 vissticks

5 eetlepels bakolie

Organiseer het slaatje: ui in lange flintertjes snijden, koriander plukken of grof snijden, munt idem dito, rode peper snijden en besluiten hoeveel zaad en zaadlijst je meeneemt, want daar zit het venijn in, sausje kloppen van het limoensap, de vissaus en de suiker. Proef of de saus in balans is, misschien moet er iets bij van het een of het ander. Meng de saus nog niet met de ingrediënten, daar worden ze slap van.

Bak de vissticks in wat olie, 2 minuten per kant moet genoeg zijn. Als ze barsten en er wittigheid uit komt, ben je al te ver gegaan.

Meng het slaatje met de saus en serveer met de vissticks. Ik maakte er gebakken rijst met doperwtjes uit de diepvries bij.

De waarheid gebiedt te zeggen dat je in plaats van de vissticks om het even welk knapperigheidje kunt nemen, tot (niet getest) vegetarische nepvissticks aantoe. Ah ja, de wijn: Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.