Wijn

Vlinderende witte zomerwijn bij de Gouden Ton – Montine Gourmadises

Jarenlang bracht ik er vlakbij deels mijn vakantie door, in het land van de lavendelvelden, de zonnebloemen, de schommelheuvels met steeneiken. Toen heetten de wijnen nog Côtes du Tricastin, maar aangezien die naam ook aan de beroemdste kerncentrale van Frankrijk hangt, is men overgestapt op Grignan les Adhémar, naar stad en voormalig grafelijk huis. Domaine de Montine was de huisleverancier van de camping; eigenaar Jean-Luc Monteillet gaf openluchtproeverijen in korte broek. Twaalf jaar geleden waren zijn rode al uitstekend, en de Viognier, toen een net heruitgevonden druivenras, bleek ragfijn en aangenaam droog geparfumeerd. Maar de gewone witte stelde niet veel voor. Tja, in het maken van wit was men in het zuidelijke Rhônegebied nooit erg goed geweest. Druiven als marsanne, roussanne, clairette en grenache blanc leveren bij de ouderwetse behandelmethodes sukkelige wijn op. Maar kijk!, opeens blijkt de Gouden Ton de witte te verkopen, ‘Gourmandises’, en dat doet een kwaliteitsfirma niet zomaar. Er zit wat viognier door het mengsel voor het aroma, en om alle frisheid te bewaren oogst men bij nacht en is er strakke temperatuurbeheersing tijdens de gisting. De Gourmandises 2012 geurt, hij smaakt lenig en slank, nerveus en sappig: wijn als de vloeibare schaduw van de lindeboom. Ideaal als buitenwijn, bij salades, boottochtjes en verliefdheid.

 

Domaine de Montine ‘Gourmandises’ 2012, Grignan les Adhémar € 9,75

Bij de winkels van www.goudenton.nl

De cursus culinair schrijven en wijnschrijven van dit voorjaar is volgeboekt, maar op 7 oktober start een nieuwe! Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

Hét cadeau voor 2019: Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland bestellen? Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin! En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn – culinair compendium erbij. Tot eind januari kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.