Wijn

Vlinderende witte zomerwijn bij de Gouden Ton – Montine Gourmadises

Jarenlang bracht ik er vlakbij deels mijn vakantie door, in het land van de lavendelvelden, de zonnebloemen, de schommelheuvels met steeneiken. Toen heetten de wijnen nog Côtes du Tricastin, maar aangezien die naam ook aan de beroemdste kerncentrale van Frankrijk hangt, is men overgestapt op Grignan les Adhémar, naar stad en voormalig grafelijk huis. Domaine de Montine was de huisleverancier van de camping; eigenaar Jean-Luc Monteillet gaf openluchtproeverijen in korte broek. Twaalf jaar geleden waren zijn rode al uitstekend, en de Viognier, toen een net heruitgevonden druivenras, bleek ragfijn en aangenaam droog geparfumeerd. Maar de gewone witte stelde niet veel voor. Tja, in het maken van wit was men in het zuidelijke Rhônegebied nooit erg goed geweest. Druiven als marsanne, roussanne, clairette en grenache blanc leveren bij de ouderwetse behandelmethodes sukkelige wijn op. Maar kijk!, opeens blijkt de Gouden Ton de witte te verkopen, ‘Gourmandises’, en dat doet een kwaliteitsfirma niet zomaar. Er zit wat viognier door het mengsel voor het aroma, en om alle frisheid te bewaren oogst men bij nacht en is er strakke temperatuurbeheersing tijdens de gisting. De Gourmandises 2012 geurt, hij smaakt lenig en slank, nerveus en sappig: wijn als de vloeibare schaduw van de lindeboom. Ideaal als buitenwijn, bij salades, boottochtjes en verliefdheid.

 

Domaine de Montine ‘Gourmandises’ 2012, Grignan les Adhémar € 9,75

Bij de winkels van www.goudenton.nl

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.