Wijn

Vlinderende witte zomerwijn bij de Gouden Ton – Montine Gourmadises

Jarenlang bracht ik er vlakbij deels mijn vakantie door, in het land van de lavendelvelden, de zonnebloemen, de schommelheuvels met steeneiken. Toen heetten de wijnen nog Côtes du Tricastin, maar aangezien die naam ook aan de beroemdste kerncentrale van Frankrijk hangt, is men overgestapt op Grignan les Adhémar, naar stad en voormalig grafelijk huis. Domaine de Montine was de huisleverancier van de camping; eigenaar Jean-Luc Monteillet gaf openluchtproeverijen in korte broek. Twaalf jaar geleden waren zijn rode al uitstekend, en de Viognier, toen een net heruitgevonden druivenras, bleek ragfijn en aangenaam droog geparfumeerd. Maar de gewone witte stelde niet veel voor. Tja, in het maken van wit was men in het zuidelijke Rhônegebied nooit erg goed geweest. Druiven als marsanne, roussanne, clairette en grenache blanc leveren bij de ouderwetse behandelmethodes sukkelige wijn op. Maar kijk!, opeens blijkt de Gouden Ton de witte te verkopen, ‘Gourmandises’, en dat doet een kwaliteitsfirma niet zomaar. Er zit wat viognier door het mengsel voor het aroma, en om alle frisheid te bewaren oogst men bij nacht en is er strakke temperatuurbeheersing tijdens de gisting. De Gourmandises 2012 geurt, hij smaakt lenig en slank, nerveus en sappig: wijn als de vloeibare schaduw van de lindeboom. Ideaal als buitenwijn, bij salades, boottochtjes en verliefdheid.

 

Domaine de Montine ‘Gourmandises’ 2012, Grignan les Adhémar € 9,75

Bij de winkels van www.goudenton.nl

Mijn boeken De grote Kleyn, Luilekkerland en Italië – mijn verhalen en recepten zijn ideale cadeaus voor het voorjaar, om nog maar te zwijgen van Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu! En bij ons kun je ze gesigneerd krijgen. Klik hier om ze te bestellen.

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.