Wijn

Volle Friulano bij Gall & Gall

 

 

Meeliften op  andermans succes, het is een oeroude verkooptechniek. Camembert uit Amerika, feta uit Denemarken, Gouda uit Polen, bij kaas was het lang normaal, maar bij wijn ook: Californische Chablis, Australische port, sherry uit Zuid-Afrika. Veel ervan mag inmiddels niet meer; de Europese Unie heeft intern en extern voor naamszuivering gezorgd.

Hongarije was en is beroemd om de Tokajwijn, intens zoet en weelderig. Vandaar dat er in de Alsace een Tokay bestond, en in Noord-Italië een Tocai. Beide hadden niets van doen met het Hongaarse zoet. En beide moeten het op last van de E.U. alweer jaren doen met andere namen, respectievelijk Pinot Gris en Friulano. Die laatste werd lang als uniek beschouwd, maar blijkt van de van oorsprong Franse druif sauvignonasse (die weer geen familie is van sauvignon blanc). Over wijn raak je nooit uitgeleerd.

Van Gall & Gall proefde ik een Friulano van Villa Locatelli, een oud familiebedrijf op de grens met Slovenië. Aangenaam anders is hij, droog en met een bijzonder parfum, beetje hooi, beetje kamperfoelie, bloemblaadjes en wat amandel. De smaak is vol, ondanks een laag alcoholpercentage van 12,5 procent. Kip, daar smaakt hij perfect bij, of, beter nog, asperges met gerookte zalm. Voorjaar!

 

Villa Locatelli Friulano 2012, Friuli, € 8,99

Gall & Gall

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.