Wijn

Voordelige Spaanse wijn – keurig opgevoed!

‘Opvoeding’. Dat is wat crianza betekent. Het is een term die je vaak op flessen Spaanse wijn aantreft, en hij betekent dat de inhoud minstens twee jaar gerijpt is, waarvan minstens zes maanden in eiken vaten. Sommige wijngebieden hanteren zwaardere normen – Rioja moet minstens een jaar een vat in om crianza te mogen heten.

Aardig van die Spanjaarden. Elders in de wereld verkopen wijnmakers hun spullen als ze klaar en stabiel zijn, van een paar maanden of korter na de oogst (primeurwijn) tot een jaartje. Voor beroemde Bordeaux mag je betalen lang voordat je de fles ziet, die dan vervolgens nog jaren moet ouderen. Maar los Españoles brengen hun wijn naar de winkels als hij opgevoed is. Jonge wijn mag meteen, de betere heet Crianza, en daarna komen nog Reserva en Gran Reserva, die al jaren scholing hebben gehad als je ze tegenkomt. Handig als je geen kelder hebt. Het gekke is dat ze dat gerijp vaak zo goedkoop houden. Nieuwe eiken vaten zijn duur, maar toch biedt de Hema een lieve, aardige, smakelijke Esteban Crianza 2009 uit Calatayud aan voor vijf euro. Geen geld. Hij geurt en smaakt zoals je dat van een eenvoudige Spaanse wijn verwacht, maar met dat ronde, gulle, beetje tabak, wat cacao, pruimen en laurier. Doordeweekse herfstwijn.

Esteban Crianza 2009, Hema, € 5,-

 

De najaarscursus culinair/wijnschrijven is volgeboekt, maar op 8 februari 2021 start een nieuwe. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (1 november) of Inspiratie en Research (22 november). Klik hier voor informatie. 

 

 

Eén reactie op “Voordelige Spaanse wijn – keurig opgevoed!

  1. In het laatste weekendmagazine van de VK kwam ik de wijn Esteban Crianza tegen uit de streek rond Catalayud. Wij hebben jaren in de winter richting Portugal gereisd en met de camper enige malen geslapen in Calatayud (kleine wijziging in plaatsnaam) maar wisten niet dat daar ook wijn werd verbouwd. Ik heb een fles gekocht bij de Hema.
    m vr gr. Tonny Noel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.