Wijn

Voordelige top-Brunello

Het is troostwijn. Gulle, verdrietverdrijvende troostwijn. Op sommige momenten althans, want knipper met je ogen en opeens is hij vriendenwijn geworden, met dat verbindende, dat gunnende, dat op het randje van verliefde dat je voelt als je met elkaar om tafel zit, goed eten op de borden, ronkende stemmen in de lucht, vertrouwen in de kop.

Waar ik het over heb? Over de Brunello di Montalcino van Bacinetti natuurlijk. Kijk, dat is nu echte wijn. Druiven uit die wat drogere hoek van Toscane, waar ze hangen te hangen tot ze dat complete cipressenlandschap en de ganse geschiedenis van Etrusken tot hybrideauto’s in zich hebben opgezogen, worden samen vermorzeld en weken en dobberen en gisten tot vloeibare bloedbroederschap. Dan kan ik wel gaan zeuren over pruimensmaak of ‘toetsen’ van koffie, maar het ware wezen pak ik toch niet met woorden; hier moet u het mee doen. Toch nog wat harde informatie dan? Goed: topwijn uit Toscane, voor een opmerkelijk lage prijs. Maar dat komt doordat hij zonder tussenstappen aangeboden wordt door de Nederlandse neef van de makers. Jaja, dat is voordeel voordeel voordeel. Past bij van alles, vlees, bonen, vrouwen en mannen, maar niet bij nevenstaand gerecht.

 

Bacinetti Brunello di Montalcino Saporoia 2006, euro 27,- bij www.toscaansewijn.nl.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

3 reacties op “Voordelige top-Brunello

  1. Ja, dacht ik, die Onno vertrouw ik wel nadat ik al jarenlang zijn recepten uit de Volkskrant maak. Laat ik eens in de bus blazen en 2 flessen van deze (voor mij zeer dure) wijn kopen voor Kerstmis, d.w.z. de 2008 versie. Helaas was ik met Kerst ziek, dus de flessen bleven onaangeroerd liggen, maar afgelopen weekend was er een goede gelegenheid. Dat werd dus een enorme teleurstelling. De eerste fles was ondrinkbaar door "kurk" en de tweede was er ook door aangetast maar nog wel enigermate drinkbaar, zuinig als ik ben. Voor de liefhebber heb ik de eerste fles nog beschikbaar.

    Hetzelfde fenomeen overkwam me eerder trouwens bij een andere wijn van deze maker: de Rosso di Montalcino waar ik 4 flessen van had besteld op gezag van Onno. Ook hier de eerste "kurk", de tweede was ook lang niet wat ik ervan had verwacht. Ben benieuwd wat de volgende 2 worden.

    En ik was door verschillende tegenvallende ervaringen al wantrouwig geworden voor recensies maar dat ik nou ook Onno al niet meer kan vertrouwen……

    1. Mat, op kurk heb ik geen enkele invloed. Ik heb in de loop van de jaren regelmatig deze wijnen geproefd en afgelopen december ook nog eens een doos gekocht. Geen problemen. Overigens mag je wijnen met kurk altijd teruggeven. Dat is met een online-leverancier lastiger dan normaal, maar ik twijfel er niet aan dat de firma er een oplossing voor zoekt.

      1. Dank voor je reactie. Ik begrijp dat je er geen invloed op hebt, en ik neem het jou of Onno ook zeker niet kwalijk, maar ik denk dat je mijn teleurstelling ook begrijpt. Ik zal contact opnemen met de webwinkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.