Wijn

Voornaam wit uit Limoux

Wijnschrijven? Ik zou er niet aan beginnen. Als je jargon gebruikt, praat over hints van sering, milde aanzet en het boterige van eikenhout vinden lezers je een snob. ‘Het gaat mij er alleen maar om of een wijn lekker is’, zeggen ze dan. Maar ja, met dat ene bijvoeglijke naamwoord omschrijf je niet het ganse vineuze gamma in de winkels.

Wijncursussen zijn er om je het jargon te leren. Dan kun je meekletsen. Tussen ex-wijncursisten en niet-becursuste lebberaars gaapt dus een semantische kloof, maar ook dit keer ga ik hem proberen te overbruggen. Neem de Château Rives-Blanques 2010. Een Chardonnay uit het Zuid-Franse Limoux is het, maar eentje die geurt en smaakt als een witte Bourgogne. Het is een wijn die ver is uitgestegen boven enkelvoudige aanduidingen als ‘ruikt naar perzik’. Hij heeft zoveel aan boord dat de kenners fronsend uitkomen op ‘complex’. Dat betekent niet moeilijk, maar rijk geschakeerd. Dit is voorname wijn, trillend als een espenblad, met boventonen als de viool van Janine Jansen. Hoor ik daar nu Mozart? Nee, het is Poulenc. Drink hem bij visgerechten, of gewoon zomaar, omdat het voorjaar is.

 

Château Rives-Blanques 2010, Limoux, 11,75 euro bij www.colaris.nl.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Eén reactie op “Voornaam wit uit Limoux

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.