Wijn

Voornaam wit uit Limoux

Wijnschrijven? Ik zou er niet aan beginnen. Als je jargon gebruikt, praat over hints van sering, milde aanzet en het boterige van eikenhout vinden lezers je een snob. ‘Het gaat mij er alleen maar om of een wijn lekker is’, zeggen ze dan. Maar ja, met dat ene bijvoeglijke naamwoord omschrijf je niet het ganse vineuze gamma in de winkels.

Wijncursussen zijn er om je het jargon te leren. Dan kun je meekletsen. Tussen ex-wijncursisten en niet-becursuste lebberaars gaapt dus een semantische kloof, maar ook dit keer ga ik hem proberen te overbruggen. Neem de Château Rives-Blanques 2010. Een Chardonnay uit het Zuid-Franse Limoux is het, maar eentje die geurt en smaakt als een witte Bourgogne. Het is een wijn die ver is uitgestegen boven enkelvoudige aanduidingen als ‘ruikt naar perzik’. Hij heeft zoveel aan boord dat de kenners fronsend uitkomen op ‘complex’. Dat betekent niet moeilijk, maar rijk geschakeerd. Dit is voorname wijn, trillend als een espenblad, met boventonen als de viool van Janine Jansen. Hoor ik daar nu Mozart? Nee, het is Poulenc. Drink hem bij visgerechten, of gewoon zomaar, omdat het voorjaar is.

 

Château Rives-Blanques 2010, Limoux, 11,75 euro bij www.colaris.nl.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Eén reactie op “Voornaam wit uit Limoux

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.