Wijn

Weldadige wijn uit Moldavië

Moldavië is een land. Een verwegland, een wat-was-het-ook-weer-land waarvan onduidelijke gegevens in mijn hersens rondwaarden, iets met Roemeens en Sovjets en de Zwarte Zee. Maar toen kwamen die flessen. Weldadige wijn zat erin, wit en rood, spul dat in niks deed denken aan dat waar ooit die Sovjets van hielden als het om wijn ging: zoet.

Nee, Moldavië ligt helemaal niet aan de Zwarte Zee. Er zit nog wat Oekraïne tussen. Het is een dikke reep Roemenië die een tijd onvrijwillig bij de Sovjetunie was ingelijfd en in 1991 onafhankelijk werd. Men maakt al een jaar of vijfduizend lang wijn, veel langer dan in Frankrijk en Italië. En Moldavië was hofleverancier van de Romanovdynastie. Stoere geschiedenisverhalen zeggen weliswaar niets over hedendaagse kwaliteit, maar kijk, die bleek in orde. Wat zeg ik? Het was bij mij liefde op het eerste gezicht. Geen idee of het komt doordat ze met heel veel onverkochte voorraden zitten, maar de wijnen zijn allemaal flink gerijpt. De rode Cricova Prestige is van 2005, en bast al zijn cabernet-sauvignonfruit het glas uit met kracht en een scharlaken aroma. Maar voor kerst zou ik de Roşu de Puncari nemen. Negen jaar oud, waarvan drie gerijpt in Frans eikenhout, ademt hij een zijdezachte geur en glijdt dan naar binnen met een fluwelen smaak. Handenvol vanille en pruimen en bramen en sigarenkist zijn inbegrepen. Pure weelde.

 

Cricova Prestige 2005, € 8,75

Roşu de Puncari 2003, € 17,50

Bij www.fattoria.nl

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

11 reacties op “Weldadige wijn uit Moldavië

 1. Ik probeerde via fattoria.nl te zien waar ik de besproken wijnen kan kopen maar zo lukt het niet. Waar kan ik deze wijn kopen? Ik ben nieuwsgierig.

 2. Ja, gelukt! Helaas, is de Cricova niet meer te bestellen. Ik ga wel op zoek naar iets lekkers uit Moldavie in Rotterdam. Bedankt voor je moeite.

 3. Ik ben net in moldavie geweest, en had mazzel ook naar de wijn kelder van cricova te gaan, echt super. en heerlijke wijn zowel rood als wit

 4. Hallo wijnliefhebbers!

  Wij zijn importeur van Moldavische wijnen van Chateau Vartely. Op het moment hebben wij 11 wijnen van hen in ons assortiment.
  Wij willen de Moldavische wijnen meer bekendheid geven in Nederland omdat ze dit verdienen!

  Individo Range:
  -Traminer & Sauvignon Blanc
  -Feteasca Neagra
  -Rara Neagra, Malbec & Syrah
  -Cabernet Sauvignon & Merlot

  Selected Wines:
  -Chardonnay
  -Feteasca Regala
  -Merlot
  -Malbec & Syrah Rosé

  -Chardonnay Botrytis
  -Kagor

  -Fleur Alb Demidulce

  In de regio Walcheren, Bevelanden en Schouwen-Duiveland leveren wij zonder verzendkosten!

  Noroc!

 5. Heb vanmiddag bij mijn lokale slijter een fles Radacini Cabernet Sauvignon 2015 gekocht voor €8.95. Wat een verrassing was dat. Dat smaakt naar meer, zeker weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.