Wijn

Wellevende Cahors van Vinoblesse

L’embarras du choix, zo noemen de Fransen het. Vinoblesse, een stralend voorbeeld van de grotere kleine importeur van biologische kwaliteitswijn, stuurde wijnen die mij na het proeven in blijde verwarring achterlieten. Ik zou deze rubriek wekenlang kunnen vullen met hun aanraders. Maar ja, zo gaat dat niet. Leven bestaat uit keuzes maken. En dus moet die snikkend lekkere Jurançon, wellustig zoet en tegelijk sappig fris, voor zichzelf zorgen; wij gaan naar Cahors. Cahors, de stad van de zwarte wijnen van eeuwen her, tijden in vinologische winterslaap geweest maar allang weer wakker, en de geboortestreek van de malbecdruif waarvan volksstammen nu denken dat het een Argentijns feestje is. De rivier de Lot heeft zich er een dal geschuurd door kalkplateaus en op de hellingen daarvan strepen de rijen wijnstokken onder de Zuid-Franse zon. Château Ponzac is eigendom van Matthieu en Virginie Molinié, twee betrekkelijke jonkies die twaalf jaar geleden hun familiewijngoed losmaakten van de coöperatie. Drie Cahors maken ze, de ‘Eternellement’, met houtrijping, ‘Patiemment’ en de ‘Maintenant’, die ik proefde. Hij moet de soepelste zijn, maar wegwaaien doet hij zeker niet. Wellevend, met donker fruit en aardsheid en het juiste randje roest om voor vol te worden aangezien, zo smaakt hij. Happig, sappig en uitnodigend, echte najaarswijn om, zoals de naam al zegt, nu te drinken.

 

Château Ponzac ‘Maintenant’ 2009

www.vinoblesse.nl € 9,60

Corona waart door het land; wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 28 september 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (1 november) of Inspiratie en Research (22 november). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.