Wijn

Wellevende Cahors van Vinoblesse

L’embarras du choix, zo noemen de Fransen het. Vinoblesse, een stralend voorbeeld van de grotere kleine importeur van biologische kwaliteitswijn, stuurde wijnen die mij na het proeven in blijde verwarring achterlieten. Ik zou deze rubriek wekenlang kunnen vullen met hun aanraders. Maar ja, zo gaat dat niet. Leven bestaat uit keuzes maken. En dus moet die snikkend lekkere Jurançon, wellustig zoet en tegelijk sappig fris, voor zichzelf zorgen; wij gaan naar Cahors. Cahors, de stad van de zwarte wijnen van eeuwen her, tijden in vinologische winterslaap geweest maar allang weer wakker, en de geboortestreek van de malbecdruif waarvan volksstammen nu denken dat het een Argentijns feestje is. De rivier de Lot heeft zich er een dal geschuurd door kalkplateaus en op de hellingen daarvan strepen de rijen wijnstokken onder de Zuid-Franse zon. Château Ponzac is eigendom van Matthieu en Virginie Molinié, twee betrekkelijke jonkies die twaalf jaar geleden hun familiewijngoed losmaakten van de coöperatie. Drie Cahors maken ze, de ‘Eternellement’, met houtrijping, ‘Patiemment’ en de ‘Maintenant’, die ik proefde. Hij moet de soepelste zijn, maar wegwaaien doet hij zeker niet. Wellevend, met donker fruit en aardsheid en het juiste randje roest om voor vol te worden aangezien, zo smaakt hij. Happig, sappig en uitnodigend, echte najaarswijn om, zoals de naam al zegt, nu te drinken.

 

Château Ponzac ‘Maintenant’ 2009

www.vinoblesse.nl € 9,60

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.