Wijn

Wijn als een beeldhouwwerk: Tempus Alba

Het zijn beeldhouwwerkjes: de wijnen van Tempus Alba uit Argentinië. Fijnzinnige beeldhouwwerkjes, harmonieus, van die vormen waar alles aan klopt. Niet licht, niet zwaar, niet hoekig, niet flauw, maar gesneden met een hand die het ambachtelijke ontstijgt. Geen idee van wie die hand is – het zullen trouwens ook wel handen zijn -, want de eigenaars van het bedrijf worden op de eigen site weliswaar met oude foto’s en veel gladde bladiblatekst als familie opgevoerd, maar de naam is zorgvuldig vermeden.

Argentinië heeft een zeer oude wijnbouw, maar het was pas in de jaren negentig dat men er iets beters ging maken dan de hufterig slechte, geoxideerde, zoete meuk van criolla en cereza, rozekleurige druiven die trossen van soms vier kilo vormen. Mendoza, de belangrijkste producerende streek, ligt aan de voet van de Andes, hoog en droog. Zo hoog en droog dat de druiven er geurig worden – dat komt door koelte – en ziekten en plagen weinig kans krijgen, wat gebruik van bestrijdingsmiddelen minimaliseert.

Dé druif van Argentinië is de malbec, oorspronkelijk uit de streek rond Cahors in Frankrijk. Tempus Alba maakt een heel lekkere, grondstoffelijk, met leer en sigarenkist. Maar ik beveel dit keer de Syrah aan, pruimen, zwarte peper, aarde, op een bedje van fluweel.

Tempus Alba Syrah 2007, € 12,99
www.argholwines.nl

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.