Wijn

Wijn als een beeldhouwwerk: Tempus Alba

Het zijn beeldhouwwerkjes: de wijnen van Tempus Alba uit Argentinië. Fijnzinnige beeldhouwwerkjes, harmonieus, van die vormen waar alles aan klopt. Niet licht, niet zwaar, niet hoekig, niet flauw, maar gesneden met een hand die het ambachtelijke ontstijgt. Geen idee van wie die hand is – het zullen trouwens ook wel handen zijn -, want de eigenaars van het bedrijf worden op de eigen site weliswaar met oude foto’s en veel gladde bladiblatekst als familie opgevoerd, maar de naam is zorgvuldig vermeden.

Argentinië heeft een zeer oude wijnbouw, maar het was pas in de jaren negentig dat men er iets beters ging maken dan de hufterig slechte, geoxideerde, zoete meuk van criolla en cereza, rozekleurige druiven die trossen van soms vier kilo vormen. Mendoza, de belangrijkste producerende streek, ligt aan de voet van de Andes, hoog en droog. Zo hoog en droog dat de druiven er geurig worden – dat komt door koelte – en ziekten en plagen weinig kans krijgen, wat gebruik van bestrijdingsmiddelen minimaliseert.

Dé druif van Argentinië is de malbec, oorspronkelijk uit de streek rond Cahors in Frankrijk. Tempus Alba maakt een heel lekkere, grondstoffelijk, met leer en sigarenkist. Maar ik beveel dit keer de Syrah aan, pruimen, zwarte peper, aarde, op een bedje van fluweel.

Tempus Alba Syrah 2007, € 12,99
www.argholwines.nl

Half juni verschijnt mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier vast bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.