Wijn

Wijn als een beeldhouwwerk: Tempus Alba

Het zijn beeldhouwwerkjes: de wijnen van Tempus Alba uit Argentinië. Fijnzinnige beeldhouwwerkjes, harmonieus, van die vormen waar alles aan klopt. Niet licht, niet zwaar, niet hoekig, niet flauw, maar gesneden met een hand die het ambachtelijke ontstijgt. Geen idee van wie die hand is – het zullen trouwens ook wel handen zijn -, want de eigenaars van het bedrijf worden op de eigen site weliswaar met oude foto’s en veel gladde bladiblatekst als familie opgevoerd, maar de naam is zorgvuldig vermeden.

Argentinië heeft een zeer oude wijnbouw, maar het was pas in de jaren negentig dat men er iets beters ging maken dan de hufterig slechte, geoxideerde, zoete meuk van criolla en cereza, rozekleurige druiven die trossen van soms vier kilo vormen. Mendoza, de belangrijkste producerende streek, ligt aan de voet van de Andes, hoog en droog. Zo hoog en droog dat de druiven er geurig worden – dat komt door koelte – en ziekten en plagen weinig kans krijgen, wat gebruik van bestrijdingsmiddelen minimaliseert.

Dé druif van Argentinië is de malbec, oorspronkelijk uit de streek rond Cahors in Frankrijk. Tempus Alba maakt een heel lekkere, grondstoffelijk, met leer en sigarenkist. Maar ik beveel dit keer de Syrah aan, pruimen, zwarte peper, aarde, op een bedje van fluweel.

Tempus Alba Syrah 2007, € 12,99
www.argholwines.nl

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.