Wijn

Wijn als een flipperkast: Gros Manseng van Cassagnoles

 

 

Ook bij wijn heb je stille, teruggetrokken types. Heel intelligent soms, maar het kan lang duren voor je erachter bent – voorbij het tweede of derde glas. Nee, dan de witte van Frankrijks Zuidwesten, de Gascogne. Sinds dat daar de Armagnac-afzet inzakte, twintig, dertig jaar geleden, zijn ze giechelende, schaterende, gierende wijnen gaan maken, geholpen door een zegenend gebrek aan oude tradities op dat terrein. De aromatische druiven waren er al, de blinkend nieuwe techniek kwam met de wijnbouwerskinderen van de wijnscholen af. En zo begon de opmars van de flipperkastwijn van de Côtes de Gascogne. De geuren stuiteren in je neus en keel alsof Tommie zelf pinball speelt.

Meest gebruikt en verkocht is de wijn van de colombarddruif. Ruikt als een omgevallen fruitkar, maar heeft de diepgang van een voetbalvrouw. Af en toe heerlijk. Maar nu kreeg de ik Gros Manseng Sélection 2012 van de Domaine des Cassagnoles in mijn glas. Het druivenras gros manseng legt onder een bommentapijt van ananas, peer, citrus en abrikoos iets wat warempel al op een vloertje gaat lijken. Fris, frisser, frist (lees: lekker sappig zuur) en dus het antwoord op de lente die nooit gekomen is. Zonnig en verrukkelijk ordinair. Als niemand je kietelt…

 

Gros Manseng Sélection 2012, Domaine des Cassagnoles, Côtes de Gascogne € 6,25

www.lesgenereux.nl

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.