Wijn

Wijn: Domaine du Tariquet les 4

Als Venetianen wijn bestellen, hebben ze vaak, net als andere Italianen, verdraaid weinig consideratie voor de gerechten waarbij ze hem gaan drinken. Dat geneuzel dat bij ons zo populair is, tot de wijnarrangementen in restaurants aan toe, is voor de meeste bewoners van Italië nonsens. Je drinkt wat je lekker vindt, punt. Maar ja, zo zijn wij niet hè. Wij willen iets passend. Wij willen een match. Het recept uit de boekbespreking van Toscanini Venticinque, pesce in saôr, is een heftig gerecht, met azijn, zoete uien en rozijnen.

De vis, zelfs de mul met zijn uitgesproken, tikkeltje jodiumachtige smaak, verandert daar niets aan. Als je er wijn bij wílt drinken, en niet cola of chocomel, is het belangrijk dat je de marinade lekker een paar minuten laat doorkoken voor je hem bij de vis doet; dan vervliegt het agressieve aroma van de azijn.

En dan kom ik uit bij de Domaine du Tariquet ‘les 4’ 2008. Niet Italiaans, inderdaad. Frans. Waarom? Omdat dit een vreemd lekkere wijn is, een benevelend mengsel van vier druivenrassen, gros manseng, chardonnay, sauvignon blanc en sémillon, allemaal geteeld in Gascogne, waar ze van geparfumeerd houden. Hij springt bijna je glas uit, hij zindert, hij gonst, en helemaal achteraan komt er een knisperend zuurtje dat aangenaam blijft rinkelen in je keel. Perfect bij de saôr. Venetianen kennen hem niet, natuurlijk, en dat mag ze spijten. Nee, bij Italiaans eten hoort niet per se Italiaanse wijn, net zo min als omgekeerd. Vandaar. Je vindt hem bij slijters en een gevarieerd stel van wat kleinere online-aanbieders, tegen wisselende prijzen.

Domaine du Tariquet ‘Les 4’, slijters, circa 9 euro.

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

 

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

7 mei verschijnt het: mijn nieuwe boek Italië – mijn verhalen en recepten. Bestellen kan nu al, dan gaat het gesigneerd op de post zodra het bij mij binnenkomt. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Ik bedoel maar. Klik hier voor info en bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.