Wijn

Wijn: Domaine du Tariquet les 4

Als Venetianen wijn bestellen, hebben ze vaak, net als andere Italianen, verdraaid weinig consideratie voor de gerechten waarbij ze hem gaan drinken. Dat geneuzel dat bij ons zo populair is, tot de wijnarrangementen in restaurants aan toe, is voor de meeste bewoners van Italië nonsens. Je drinkt wat je lekker vindt, punt. Maar ja, zo zijn wij niet hè. Wij willen iets passend. Wij willen een match. Het recept uit de boekbespreking van Toscanini Venticinque, pesce in saôr, is een heftig gerecht, met azijn, zoete uien en rozijnen.

De vis, zelfs de mul met zijn uitgesproken, tikkeltje jodiumachtige smaak, verandert daar niets aan. Als je er wijn bij wílt drinken, en niet cola of chocomel, is het belangrijk dat je de marinade lekker een paar minuten laat doorkoken voor je hem bij de vis doet; dan vervliegt het agressieve aroma van de azijn.

En dan kom ik uit bij de Domaine du Tariquet ‘les 4’ 2008. Niet Italiaans, inderdaad. Frans. Waarom? Omdat dit een vreemd lekkere wijn is, een benevelend mengsel van vier druivenrassen, gros manseng, chardonnay, sauvignon blanc en sémillon, allemaal geteeld in Gascogne, waar ze van geparfumeerd houden. Hij springt bijna je glas uit, hij zindert, hij gonst, en helemaal achteraan komt er een knisperend zuurtje dat aangenaam blijft rinkelen in je keel. Perfect bij de saôr. Venetianen kennen hem niet, natuurlijk, en dat mag ze spijten. Nee, bij Italiaans eten hoort niet per se Italiaanse wijn, net zo min als omgekeerd. Vandaar. Je vindt hem bij slijters en een gevarieerd stel van wat kleinere online-aanbieders, tegen wisselende prijzen.

Domaine du Tariquet ‘Les 4’, slijters, circa 9 euro.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.