Wijn

Wijn van Kleyn: Duits rood van de steile helling

Hellingen, daar zijn wij in Nederland niet zo goed in. Tenminste, niet van een omvang groter dan een dijk en steiler dan 30 graden. In Duitsland echter hebben ze er zat. Erger, ze hebben sommige daarvan omgetoverd tot wijngaarden. ‘Steillagen’ heten ze dan, vaak kale, stenige oppervlakten van grof schilferende blauwe lei of groene zandsteen. En de lui die daar de wijnstokken verzorgen heten geen acrobaten maar gewoon Winzer. De schitterendste wijnen van Duitsland komen van dat soort Steillagen. Maar je begrijpt dat het niet de goedkoopste zijn; de kaartjes voor het Cirque du Soleil kosten ook een paar duiten.

In deze tijden van snel-snel-snel en druk-druk-druk is er een tendens om de Steillagen niet meer te gebruiken. Te lastig. Maar aan de Ahr heeft een club jongvolk zich tot doel gesteld juist wel wijn te maken op het hellend vlak. De Zweite Mission Spätburgunder Trocken 2016 van Dagernova is het resultaat. Een ademende, zingende wijn met frambozen en kersen in de geur, fris en helder van smaak, licht maar met diepgang. Als ik naar een onbewoond eiland ging en maar één soort wijn mocht meenemen…

 

Zweite Mission Spätburgunder Trocken 2016, Ahr

Wijnwereld.net, €13,25

 

Prijs/kwaliteit 9-

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.