Wijn

Wijn van Kleyn: Duits rood van de steile helling

Hellingen, daar zijn wij in Nederland niet zo goed in. Tenminste, niet van een omvang groter dan een dijk en steiler dan 30 graden. In Duitsland echter hebben ze er zat. Erger, ze hebben sommige daarvan omgetoverd tot wijngaarden. ‘Steillagen’ heten ze dan, vaak kale, stenige oppervlakten van grof schilferende blauwe lei of groene zandsteen. En de lui die daar de wijnstokken verzorgen heten geen acrobaten maar gewoon Winzer. De schitterendste wijnen van Duitsland komen van dat soort Steillagen. Maar je begrijpt dat het niet de goedkoopste zijn; de kaartjes voor het Cirque du Soleil kosten ook een paar duiten.

In deze tijden van snel-snel-snel en druk-druk-druk is er een tendens om de Steillagen niet meer te gebruiken. Te lastig. Maar aan de Ahr heeft een club jongvolk zich tot doel gesteld juist wel wijn te maken op het hellend vlak. De Zweite Mission Spätburgunder Trocken 2016 van Dagernova is het resultaat. Een ademende, zingende wijn met frambozen en kersen in de geur, fris en helder van smaak, licht maar met diepgang. Als ik naar een onbewoond eiland ging en maar één soort wijn mocht meenemen…

 

Zweite Mission Spätburgunder Trocken 2016, Ahr

Wijnwereld.net, €13,25

 

Prijs/kwaliteit 9-

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

 

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

7 mei verschijnt het: mijn nieuwe boek Italië – mijn verhalen en recepten. Bestellen kan nu al, dan gaat het gesigneerd op de post zodra het bij mij binnenkomt. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Ik bedoel maar. Klik hier voor info en bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.