Wijn

Wijn van Kleyn: juichend frisse Valpolicella bij Gall

Misschien komt het er gewoon op neer dat ik niet kan kiezen. Dat ik rode wijn stoer en wenselijk vind, maar eigenlijk meer van witte houd. Resultaat is dat ik dol ben op ranke, slanke, frisse rode wijnen. Geen zwarte krachtpatsers maar elegante, sappige sappen waardoorheen je licht ziet schijnen. Helaas zijn ze in de minderheid. Het meeste rood is middle-of-the-road stevig, het zijn de gezonde, rondborstige Cabernets en Merlots en soortgenoten. Licht rood? Dat wordt dan goede Pinot Noir/Spätburgunder of Beaujolais, fijn maar duur. Zelfs de ooit zo vrolijke Valpolicella wordt liefst een paar dagen in de sportschool geparkeerd om er als kloeke Ripasso uit te komen. Of…? Plots was daar Valpolicella Classico 2016 van Zonin. Gall & Gall plakt er een stickertje op met ‘fresh red’. Dat is Engels maar daarom niet minder waar. De wijn van Verona juichte kersend het glas uit, nam mijn gelukshormonen bij de hand en danste er een rondje mee achter in mijn neus en keel. Heerlijk, zo’n wijn om naar uit te kijken, de hele dag naartoe te werken, lebberend lekker, sliertend rood met de smaak van het voorjaar.

 

Valpolicella Classico 2016, Zonin

Gall & Gall, € 7,29

 

Prijs/kwaliteit 9

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.