Wijn

Wijn van Kleyn: likkebaardende witte uit de Douro

‘We moeten ophouden elkaar zo te ontmoeten,’ fluister ik de Portugese wijn toe, ‘het begint op te vallen’. Maar ja, wat wil je ook: er komen steeds vaker uitstekende flessen uit Portugal op mijn proeftafel. Terwijl het klimaat verandert en hete streken als de Dourovallei nog heter worden zien wijnmakers kans om er dwars tegen de trend in frisse wijn te maken. Zeker wit was vroeger een drank die je alleen in koele en dus noordelijke streken kon produceren. Maar een beetje vroeg (op het randje van onrijp) oogsten, liefst in de koudste uren van de nacht, plus het gebruik van blinkend stalen koeltechniek in de kelder hebben oude waarden bij het vuilnis gezet. Van Casa Ferreirinha proefde ik twee verheffende witte wijnen. De Vinha Grande Douro heeft een likje houtrijping gekregen en heeft daarmee een voornaam kader gezet om zijn geuren van ananas en kiwi; hij smaakt chic fris. De Planalto Reserva waait houtloos de neus in, blij bloemig geparfumeerd, met wat perzik op de koop toe. Zeer goed gemaakt allebei. Zullen we de vakantieplannen dan maar aanpassen? Met de trein het Dourodal in, langs de wijnterrassen, het trage water…

 

Casa Ferreirinha, Planalto Vinho Branco Reserva 2016

€ 9,95

Vinha Grande Douro Branco 2015

€ 14,95

www.goudenton.nl

 

Prijs/kwaliteit 8+

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.