Wijn

Wijn van Kleyn: likkebaardende witte uit de Douro

‘We moeten ophouden elkaar zo te ontmoeten,’ fluister ik de Portugese wijn toe, ‘het begint op te vallen’. Maar ja, wat wil je ook: er komen steeds vaker uitstekende flessen uit Portugal op mijn proeftafel. Terwijl het klimaat verandert en hete streken als de Dourovallei nog heter worden zien wijnmakers kans om er dwars tegen de trend in frisse wijn te maken. Zeker wit was vroeger een drank die je alleen in koele en dus noordelijke streken kon produceren. Maar een beetje vroeg (op het randje van onrijp) oogsten, liefst in de koudste uren van de nacht, plus het gebruik van blinkend stalen koeltechniek in de kelder hebben oude waarden bij het vuilnis gezet. Van Casa Ferreirinha proefde ik twee verheffende witte wijnen. De Vinha Grande Douro heeft een likje houtrijping gekregen en heeft daarmee een voornaam kader gezet om zijn geuren van ananas en kiwi; hij smaakt chic fris. De Planalto Reserva waait houtloos de neus in, blij bloemig geparfumeerd, met wat perzik op de koop toe. Zeer goed gemaakt allebei. Zullen we de vakantieplannen dan maar aanpassen? Met de trein het Dourodal in, langs de wijnterrassen, het trage water…

 

Casa Ferreirinha, Planalto Vinho Branco Reserva 2016

€ 9,95

Vinha Grande Douro Branco 2015

€ 14,95

www.goudenton.nl

 

Prijs/kwaliteit 8+

 

De ideale cadeaus voor de feestdagen (of gewoon om de grauwe dagen door te komen): mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en andere boeken, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 26 januari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.