Wijn

Wijn van Kleyn: likkebaardende witte uit de Douro

‘We moeten ophouden elkaar zo te ontmoeten,’ fluister ik de Portugese wijn toe, ‘het begint op te vallen’. Maar ja, wat wil je ook: er komen steeds vaker uitstekende flessen uit Portugal op mijn proeftafel. Terwijl het klimaat verandert en hete streken als de Dourovallei nog heter worden zien wijnmakers kans om er dwars tegen de trend in frisse wijn te maken. Zeker wit was vroeger een drank die je alleen in koele en dus noordelijke streken kon produceren. Maar een beetje vroeg (op het randje van onrijp) oogsten, liefst in de koudste uren van de nacht, plus het gebruik van blinkend stalen koeltechniek in de kelder hebben oude waarden bij het vuilnis gezet. Van Casa Ferreirinha proefde ik twee verheffende witte wijnen. De Vinha Grande Douro heeft een likje houtrijping gekregen en heeft daarmee een voornaam kader gezet om zijn geuren van ananas en kiwi; hij smaakt chic fris. De Planalto Reserva waait houtloos de neus in, blij bloemig geparfumeerd, met wat perzik op de koop toe. Zeer goed gemaakt allebei. Zullen we de vakantieplannen dan maar aanpassen? Met de trein het Dourodal in, langs de wijnterrassen, het trage water…

 

Casa Ferreirinha, Planalto Vinho Branco Reserva 2016

€ 9,95

Vinha Grande Douro Branco 2015

€ 14,95

www.goudenton.nl

 

Prijs/kwaliteit 8+

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.