Wijn

Wijn van Kleyn: sappig wit uit Jumilla

Jumilla? Dat is toch rode wijn? Ja. Of liever: vooral. De streek in Oost-Spanje heeft een oude traditie van het maken van dik, intens rood volgens de ‘doble pasta’ methode, een beetje als de Ripasso van Italië, waarbij de wijn een extra zetje krijgt door hem te vergisten op de schillenpulp van een eerdere lichting. Dat zorgt voor extra alcohol, extra kleur, extra extract.

Dik rood is echter niet meer gewild en goedkoop dik rood ter ondersteuning van zwakbegaafd spul uit het noorden al helemaal niet. Wijnmakers zoeken nieuwe wegen. Vandaar dat het me niet eens heel erg verbaasde toen er uit de fles Betola 2017 een vrolijk frisse witte kwam buitelen, een beetje geparfumeerd, giechelend van abrikozen en peer en oranjebloesem. Uiterst sappig, blinkt blij bleek onder de parasol. Op het etiket staren gele kattenogen ons mysterieus aan; dat heeft iets te maken met een broer van de wijnmaker die als wielrenner de bijnaam ‘El Gato’ kreeg. Geen idee wat de associatie is met de gebruikte chardonnay- en moscatodruiven maar soit. Koel, fris wit uit het hijgend hete land van de Spaanse Meseta, wie had dat ooit gedacht?

 

Betola ‘The Cat Wine’ 2017 Blanco, Jumilla

Granadawijnen.nl, €9,95

 

Prijs/kwaliteit 8+

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

 

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

7 mei verschijnt het: mijn nieuwe boek Italië – mijn verhalen en recepten. Bestellen kan nu al, dan gaat het gesigneerd op de post zodra het bij mij binnenkomt. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Ik bedoel maar. Klik hier voor info en bestellen.

Eén reactie op “Wijn van Kleyn: sappig wit uit Jumilla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.