Wijn

Wijn van Kleyn: stoer Spaans rood bij Hema

‘Ribero del Duero’, het klinkt gewoon stoer als je het een beetje goed Spaans uitspreekt, diep vanuit de strot en met rollende r’en. Ik zie meteen de schroeiende vlakte voor me, waar droogte-ontkennende wijnstokken met wulps groene bladeren hun rijpende trossen van de zon afschermen. Het sap dat men eruit knijpt vergist bruisend tot inktzwarte en, als je niet oppast, schorre, plakkerige wijn, zo rustiek dat je ermee kunt verven, de muur, je keel, je hersens. Gelukkig waait er ’s nachts over de Spaanse meseta een koele, geestverruimende wind, die verfrissende ideeën brengt in de koppen van wijnondernemers, zoals die van Anta Bodegas. Midden tussen de 230 hectare eigen wijngaarden staat een hinderlijk modern gebouw waar evenwel begeerlijke wijn wordt gemaakt. De A4 is de instapper, die bij ons door Hema wordt aangeboden. Met zijn € 8,50 is hij daar een van de duurste wijnen, maar die prijs is helemaal terecht. Veel zwart fruit, bijna rokerig, markeert hem. Soepel voor een Ribera, helemaal in harmonie, lekker wat tannine, een randje eikenhout. Daar passen winterse gerechten bij, bonen met gerookt paprikapoeder, worst, stoofpot.

 

A4 Anta Bodegas 2015, Ribera del Duero

Hema, € 8,50

 

Prijs/kwaliteit 8+

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Wijn van Kleyn: stoer Spaans rood bij Hema

  1. Al lust je geen wijn of houd je niet van rood of Spaans. Heb je een hekel aan winterse gerechten, kom je nooit bij de Hema en heb je geen idee wie Onno Kleyn is.. Zelfs dan verlang je, na het lezen van deze woorden, naar deze wijn. Wat een geniale tekst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.