Wijn

Wijn van Kleyn: stoer Spaans rood bij Hema

‘Ribero del Duero’, het klinkt gewoon stoer als je het een beetje goed Spaans uitspreekt, diep vanuit de strot en met rollende r’en. Ik zie meteen de schroeiende vlakte voor me, waar droogte-ontkennende wijnstokken met wulps groene bladeren hun rijpende trossen van de zon afschermen. Het sap dat men eruit knijpt vergist bruisend tot inktzwarte en, als je niet oppast, schorre, plakkerige wijn, zo rustiek dat je ermee kunt verven, de muur, je keel, je hersens. Gelukkig waait er ’s nachts over de Spaanse meseta een koele, geestverruimende wind, die verfrissende ideeën brengt in de koppen van wijnondernemers, zoals die van Anta Bodegas. Midden tussen de 230 hectare eigen wijngaarden staat een hinderlijk modern gebouw waar evenwel begeerlijke wijn wordt gemaakt. De A4 is de instapper, die bij ons door Hema wordt aangeboden. Met zijn € 8,50 is hij daar een van de duurste wijnen, maar die prijs is helemaal terecht. Veel zwart fruit, bijna rokerig, markeert hem. Soepel voor een Ribera, helemaal in harmonie, lekker wat tannine, een randje eikenhout. Daar passen winterse gerechten bij, bonen met gerookt paprikapoeder, worst, stoofpot.

 

A4 Anta Bodegas 2015, Ribera del Duero

Hema, € 8,50

 

Prijs/kwaliteit 8+

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Eén reactie op “Wijn van Kleyn: stoer Spaans rood bij Hema

  1. Al lust je geen wijn of houd je niet van rood of Spaans. Heb je een hekel aan winterse gerechten, kom je nooit bij de Hema en heb je geen idee wie Onno Kleyn is.. Zelfs dan verlang je, na het lezen van deze woorden, naar deze wijn. Wat een geniale tekst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.