Wijn

Wijze wijn uit Hongarije van Miranda Beems

Er zijn zo van die patronen als het om het kiezen en kopen van wijn gaat. Dure flessen kopen we vaker als cadeau dan voor onszelf. En als we dan naar de winkel gaan, kiezen we rood uit Frankrijk. Vandaar dat ik het als mijn taak zie om te soebatten voor het te eigen bate aanschaffen van betere wijn, zonodig wit of rosé, en zonodig uit andere landen. Ga mee op bezoek bij Miranda Beems. Zij importeert Hongaarse wijn. Wijn die ver, ver voorbij het folkloristische niveau is dat u zich daar misschien bij voorstelt. Niet alleen de goudzoete glorie van Tokaji is Hongaars, ook de bijzondere smaken van Egri Bikavér, van Villány, van de wijnen van rond het Balatonmeer. En ze hebben nog allerlei interessant eigen druivenrassen ook, zoals hárslevelű (‘lindenblad’), leányka en natuurlijk de furmint.

De Birtokbor 2007 van Heimann is een monument van een wijn, dieprood, met alles erop en eraan, pruimen op sap, warmte, room en kaneel. Daarbij is hij rijp, rond, fluwelig, heel anders dan zoveel andere zwaardere wijnen, die nog wel eens roestig kunnen overkomen. ‘Nu drinken’ heb ik erbij genoteerd, want na zes jaar rijping is hij helemaal wat hij zijn moet. Weloverwogen, wijze wijn.

 

Heimann Birtokbor 2007, € 15-16

verkoopadressen op www.mirandabeems.com

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.