Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept zalm met pesto en rauwe ham

Het wordt nog dringen, de komende jaren, in culiland. Jonge schrijvers verdringen zich. Een die er al bijna is, is Karin Luiten. Nog maar twee of drie jaar geleden zegde zij haar vaste betrekking op om zich in het ongewisse van de culinaire schrijverij te storten. En begon een website, kokenmetkarin.nl. Nou had ze het gelukje dat ze bijna gelijktijdig werd gevraagd koken-blogo.nl te starten, een weblog. Die twee samen hebben haar nu al tot een bekende naam gemaakt, mede door haar noeste ijver – elke dag nieuwe recepten, tips en weetjes -, een onbevangen aanpak en haar simpele tekeningetjes die uiterst drempelverlagend werken.

kekboekmetgat

En dus kwam er een kookboek.

Niet voor niks heeft ‘Koken met Karin’ de ondertitel ‘kleine moeite, groot effect’. Luiten doet er alles aan om vooral aarzelende, onzekere kokers een hart onder de riem te steken. De vormgeving helpt; en helpt wat mij betreft zelfs wat veel, want de handgeschreven teksten met de hier overvloedig aanwezige tekeningen maken dit wel heel erg tot een meidenkookboek. Vluchtige boekwinkelbezoekers zouden het zelfs voor een kinderkookboek kunnen aanzien. Laat je er niet door op het verkeerde been zetten, Luitens aanstekelijke werk heeft juist alles in zich om het lijfboek te worden van volwassen mensen die zichzelf als culinaire nullen hadden weggezet.

Van de recepten kies ik er een dat ik zelf nooit maak, aangezien ik een pest heb aan zalm. Hopend dat ik u er blij mee kan maken: zalmfilet met pesto en rauwe ham uit de oven. Ik kan hier niet alle extra tips en handigheidjes weergeven die in het boek staan, maar die hebt u niet nodig, toch?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zout de filets en besmeer de bovenkant met pesto. Rasp er wat citroenschil boven. Verpak de filets vervolgens in de plakjes rauwe ham. Vet een braadslee in met olie en leg de filets erin. Besprenkel met wat olie. Tot zover kan het gerecht voorbereid worden.

Bak op het rooster in het midden van de oven 8-10 minuten, afhankelijk van de dikte van de filets.

Zalmfilet met pesto en rauwe ham voor 4:

4 stukken zalmfilet zonder vel

4 dikke eetlepels pesto

1 citroen

8 plakken parmaham of serrano

olijfolie

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.