HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept zelfgerolde tafelloempia’s

Ja, hèhè. Hebben we daar nou een universiteit voor nodig? Die van Illinois meldt dat kinderen uit gezinnen waar nog aan tafel gegeten wordt, gezonder zijn. Het valt me mee dat ze die in de VS überhaupt nog gevonden hebben. Natuurlijk is aan tafel eten gezonder! En lekkerder. Geen tv, je enige afleiding is elkaar en het eten. Vreselijk sociaal en dus geestelijk gezonder, fysiek ook beter omdat je minder gedachteloos zit door te kanen. Soms het gesprek een beetje op gang komen, vandaar dat het aan te raden is de inname van calorieën uit te smeren door het serveren van gangen. Kijk naar de Italianen. Die hebben van hun aardappels pasta gemaakt, en geven die eerst, en pas daarna het vlees of de vis en de groente.

Barbecueën is ook vreselijk sociaal, of dat nou aan tafel gebeurt of niet. Wie schreef er nou dat bij barbecue het eten bijna altijd vies is, of mislukt? Gourmetten is het binnen-alternatief in ons klimaat. Maar ik kan er slecht tegen om toe te zien hoe andere mensen hun voer zitten te verprutsen. Doe mij dan liever kaasfondue of een andere variant op het culinaire gezelschapsspel. Zoals het Grote Culinaire Inpakspel: aan tafel pakketjes maken. Het kan met tarwetortilla’s, maar dat is zo happig. Nee, rijstvellen, dat is aardiger. Zet een beetje groot diep bord of een ondiepe schaal met koud water op tafel. Iedereen doopt daar zo’n rijstvel in, draait het zodat het overal nat wordt, en hevelt het over naar zijn eigen bord. Snel werken, want anders wordt het vel te slap. Dan leg je er vulling op en rolt de handel op zoals de visman de vis inpakt: van onder af stukje rollen, zijkanten naar binnen vouwen en verder rollen. Doop in de dip en eet.

De dip: roer alles door elkaar. De vulling: kook de bundels noedels kort in kokend water (tijd op de verpakking), maar haal ze niet los. Spoel koud en knip in porties; besprenkel met sojasaus en sesamolie. Reepjes gerookte kip zijn on-Aziatisch, maar werken goed, net als allerlei kliekjes. Doe vooral ook flink kruiden en groen in elke rol. En er is meer mogelijk: lente-ui, wortelrasp, sambal, tomaat, hoisinsaus, repen paprika. Zelfs Turkse paprikapasta!

Rijstvelrolplezier

Voor 4 personen

1 pak rijstvellen (rice paper, toko)

250 g mihoen of dunne tarwenoedels

paar eetlepels lichte sojasaus

paar eetlepels sesamolie

wat gekookte garnalen

wat gerookte kip, in reepjes

kliekjes naar keuze

repen komkommer

repen sla

veel blaadjes verse munt en koriander

dipsaus:

5 eetlepels Thaise vissaus

5 eetlepels azijn

2 gulle eetlepels poedersuiker

1 teen knoflook, ragfijn gehakt

8 eetlepels water

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

3 reacties op “Recept zelfgerolde tafelloempia’s

  1. Het inpakspel naar jouw recept is bij ons in de familie een groot succes. Ik wil het eens proberen met vis in plaats van. kip en garnalen (zalm bijvoorbeeld?) maar dan moeten de andere ingrediënten waarschijnlijk ook worden aangepast. Graag een tip ! Dank

    1. Er hoeft niet echt iets te worden aangepast. Maar bij zalm kun je overwegen wat geraspte mierikswortel (potje) te verwerken en/of verse dille.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.