Wijn

Wijn van Kleyn: Zinderend Zuid-Afrikaans van Udo Göebel

Het is weer eens tijd voor iets goeds uit Zuid-Afrika. Aanlegsteiger nummer één is dan altijd Winematters van specialist Udo Göebel, de passionato die vorig jaar zijn complete voorraad verloor doordat zijn opslag in vlammen opging. Maar als een duikelaartje veerde hij weer omhoog, de vertrouwde glimlach op het gelaat, fantastische wijnen in de catalogus. Daaruit stel ik er twee voor. Eerst de Kalk Bay Chenin Blanc 2016, een koele, Frans aandoende witte. Staat strak als een boogpees, fluistert van rijping in eiken vaten, vol, gul, gebalanceerd. Komt van zeer hoog gelegen wijngaarden; altijd goed voor witte wijn.

Dan een adembenemende rode: de Springfontein Cape Moby Red 2014. Het is een vrolijke roerpot van druiven, shiraz, cabernet, merlot en pinotage, die rijpt vlakbij de Indische Oceaan in een relatief koel klimaat. Zeer fruitig, met lekker wat donkere cassis en pruimen, en niets van dat hinderlijke teertoontje dat Zuid-Afrikaans rood vroeger teisterde. Echt een wijn die klopt, van links en van rechts, van achter en van voren. Een beetje koelen mag en dat maakt hem tot een uitstekende rode voor voorjaar en zomer.

 

Kalk Bay Chenin Blanc 2016, € 7,95

Springfontein Cape Moby Red 2014, € 9,45

 

WineMatters.nl

 

Prijs/kwaliteit allebei 8,5

Mijn boeken De grote Kleyn, Luilekkerland en Italië – mijn verhalen en recepten zijn ideale cadeaus voor het voorjaar, om nog maar te zwijgen van Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu! En bij ons kun je ze gesigneerd krijgen. Klik hier om ze te bestellen.

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.