Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Zoete aardappel met kip en basilicumsaus

Er bestaan vast mensen die voor hun solistische eentje de sterren van de hemel koken. En dan niet eens een keer, maar dagelijks, maandag, dinsdag, de hele wekelijkse trits – ik wacht op je mailtje. Maar zeldzaam lijkt het me beslist. Koken is immers het aardigst voor een waarderend publiek. Dat mag best uit een enkele persoon bestaan. Ik ben met dat publiek getrouwd, mede omdat het zo enthousiast reageerde op mijn voorstel om voor haar te koken, lang geleden. Het knort tevreden en is tegelijk kritisch. Pompoen en zoete aardappel kan ze waarderen, ‘als ze maar niet te zacht zijn’. Ik wil die artikelen nog wel eens roosteren in de oven of bakken in een pan, in blokjes, en soms worden ze dan wat overgaar. Aangaande zoete aardappel, bataat, besloot ik dat onlangs te tackelen door er laaiend vuur tegenaan te gooien. Hard en kort bakken dus. Het werkte. Bruining en liefst nog een suggestie van knapperigheid – in geval van bataat blijft het bij een suggestie – maken eten lekker.

Erbij nam ik wat van de ontbeende kippendijen die tegenwoordig de supermarktse poeliersgedachte vertegenwoordigen en een basilicumsaus die ver weg aan pesto doet denken maar het niet is.

 

Zoete aardappel met kip en basilicumsaus

Hoofdgerecht voor 2 personen

12 blanke amandelen

flink wat uitstekende olijfolie

1 plant of 2 pakjes à 15 g basilicum

1 teen knoflook, fijngehakt

kneepje citroensap

1 forse zoete aardappel of twee kleinere

2 of 3 ontbeende kippendijen

 

Bak de amandelen goudgeel in een theelepeltje olijfolie. Was de basilicum en doe in de beker van de staafmixer. Zachte steeltjes mogen meedoen. Doe er een scheut olie en de helft van de knoflook bij en pureer. Voeg olie toe als het niet meteen lukt. Doe de amandelen erbij, pureer glad en breng op smaak met zout en citroensap.

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Bak die in een scheutje olijfolie op heel hoog vuur. Schep af en toe om. Tip: oefen om de pan zo te wippen als koks doen – veel effectiever dan rommelen met een spatel (oefenen doen die lui zelf met rauwe rijst). Een minuut of 4 is genoeg. Doe de resterende knoflook erbij, meng en zet het vuur uit.

Zout de kippendijen goed en bak ze in wat olijfolie op niet te hoog vuur gaar in krap 10 minuten. Een deksel schuin op de pan mag.

Ik at er rijst bij. Wijn: Chileense Cabernet Sauvignon.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.