Wijn

Zomers goed: koele Fino van Pedro Ximenez

Sherry, wie drinkt er nou nog sherry? Nou, ik. Ook niet alle dagen, goed, maar jongens jongens jongens, zo’n blikkerend droge Fino of Manzanilla ruist langs de papillen als koele zeewind tijdens een hittegolf. Hoe ga ik u zo gek krijgen om hem te proberen? Sherry lijdt helaas aan foute beeldvorming. Dat komt door de historie – koningin Juliana met haar sherrykuur hielp niet – en door de onbekende smaak. Droge sherry lijkt in niks op ‘gewone’ wijn. Hij is net zo anders als bier. Geen bloemige geurtjes, geen bloemetjes in het glas, maar stoere aroma’s, zon op de keien, erotiek in de schaduw van het appartement. Duik deze zomer in het diepe en zet een fles Piedra Luenga Fino in de koelkast. Die is nog bijzonder ook, want het is niet eens echte sherry: hij komt uit buurgebied Montilla Moriles en is niet van de palominodruif gemaakt maar van pedro ximenez. Precies, waar ook dat zoete spul van komt. Maar deze is echt schervend droog, amandelig, als bleekgouden vloeibaar Andalusisch stof, en nog biologisch ook. Drink dat nu eens voor of bij de barbecue, of – verbluffend goed – bij Hollandse Nieuwe. Fino: koudvuur uit Zuid-Spanje.

 

Fino Piedra Luenga, Bodegas Robles

Supermarkten Ekoplaza, € 9,95 (0,5 l)

 

***

Wie houdt er van truffels? En van Italië? 19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar de Marken. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer! Klik hier voor details.   10 oktober verschijnt Luilekkerland - 100 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

4 reacties op “Zomers goed: koele Fino van Pedro Ximenez

  1. Beste Onno, de bodega heet Bodegas Robles en de Fino heet Fino Piedra Luenga ,klein detail foutje in de laatste regel.
    Overigens produceert deze bodega zoveel mogelijk klimaat neutraal en hebben ze nog een heel gamma aan andere biologische wijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.