Wijn

Zwartbessige Malbec, lekker bij Surinaams (en biefstuk)

Wijn erbij. Wijn, bij zo’n Surinaams recept als in de boekbespreking van gisteren! Het idee! Bier drinken ze in Paramaribo, hun eigen grafkoud gekoelde Parbo bier, van rijst gebrouwen in de in 1955 door twee Zeeuwse broers opgezette brouwerij. In Nederland is het te koop als Djogo bier – de naam Parbo was niet vrij – maar ik kon het in mijn omgeving niet krijgen. Daarbij vind ik bier alleen lekker onder Surinaamse omstandigheden, niet tijdens de klamme pogingen van ons klimaat om zoiets als een lente te organiseren. Vandaar dat ik toch gewoon wijn wil. En aangezien je je ook niet afvraagt of Parbo bier nu de ideale sommeliersmatch is met een Surinaamse maaltijd – nooit één gerecht maar een buffet met een verbijsterend hoog smaakgehalte – gaan we niet moeilijk doen.

Als geste blijf ik in Zuid-Amerika. Malbec is een stoere druif, oorspronkelijk uit Cahors in Frankrijk, maar inmiddels een icoon van Argentinië. De winkels van Henri Bloem verkopen een kloeke, zwartbessige en bijna rokerige van het huis Pascual Toso. Mooi spul bij biefstuk, eendenborst of boerenkool met worst. Maar weet je wat we gaan doen bij het Surinaams? We gaan de wijn koelen. Een beetje maar, een half uur of drie kwartier in de koelkast. Dat maakt hem stugger, je proeft het bittertje van de tannines extra, maar dat is precies goed naast het rokerige zoet van de pompoen met gerookte vis. En om de madame jeanettes in andere Surinaamse gerechten giechelt hij alleen maar. Malbec, jongen, je weet toch…

Malbec 2009 Pascual Toso, Mendoza, www.henribloem.nl, 5,95 euro.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.