Een Volkskrant Weekendmenu van Loethe Olthuis, dit keer, met als stevig voorgerecht een soep van wintergroenten met spek en gort. Ik zocht er zoals altijd weer een wijn bij uit, en dat werd er een uit Portugal…
Waarom
Portugezen weten alles van soep, caldo verde, sopa de pedra en nog meer. Maar het lijkt me onzin te denken dat António Lopes aan soep dacht toen hij aan deze voortreffelijke biologische wijn werkte. Wijnmakers denken bij rode wijn aan biefstuk en ander dood beest. En goed, bij vlees past de wijn uitstekend. Maar ook bij een grondstoffelijke soep als deze, met zijn volle smaken van groenten, bonen, kruiden en spek.
Smaak
Donker van kleur is hij, deze Dão, met een zweem paars. En net zo vol van smaak als de soep, met een randje vanille en cacao om een schaal vol rijp fruit. Kortom, een gulle wijn voor bij gulle, troostende soep. Goed na herfstwandelingen en bij aanvallen van melancholie.
Verkrijgbaar
Slijters, en online bij La Place op www.vd.nl/vendWebShop/producten/LaPlace/EtenDrinken, 8,95 euro.