Auchentoshan 12 years old single malt whisky – drie keer gedistilleerd

juni 2, 2012

Wat is het geheim van het succes van single malt whisky? Het stoere imago van Schotland en de Schotten? Dikke truien, altijd kou en mist en regen, stoer, stoerder, stoerst, Engels met gutturale klanken, lekker praten over ‘cask strength’ – drank van 70 procent? In ieder geval is hij masculien zonder macho te worden, de testosterondrank voor de beter gesitueerden.

In het voor Schotland bijna onbekende zonnetje vandaag de Auchentoshan 12 Years Old. Auchentoshan is een van de schaarse distilleerderijen in de Lowlands, en dan ook nog de enige in Schotland die drie distilleergangen hanteert, het Ierse principe. Volgens eigen zeggen moet dat de aroma’s steeds verder toespitsen naar de fruitige geuren, en de gronderige achterlaten. Dat maakt de whisky zachter dan andere.

Dat zal best, maar met mijn neus hangend boven de fijntjes geboetseerde 12 Years Old besluit ik toch dat dit geen slap glas voor oude dametjes is. De rijping in eikenhout is duidelijk, doet denken aan kerkbanken en karamel, en daar tussendoor komen bescheiden citrus- en rookaroma’s. Combineren doen whiskydrinkers zelden, maar goed gerookte zalm of gewoon een hand amandelen lijken mij er perfect bij.

 

Auchentoshan 12 Years Old, slijters, circa 37,- euro.

 

Wil je leren schrijven over eten en drinken? Kijk dan op de site van mijn Academie Culinair Schrijven!

Be Sociable, Share!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>