Recept Hongaarse paprikavis met room en champigons

maart 21, 2012

Duiken wij vandaag in de culinaire diepten van Midden- en Oost-Europa. Ik moet eerlijk bekennen dat mijn ervaring beperkt is; alleen Hongarije heeft mij driemaal binnen de grenzen gezien. Maar dat waren dan ook gedenkwaardige bezoeken. Niet alleen komt er gelukzalige wijn vandaan, ook de kokerij is een reisje waard. En als u gaat: ga eerst lekker een weekje vasten. Dat zult u na afloop trouwens ook nog moeten doen. Want liflafferig geknuts is schaars onder de Magyaren. Het is weliswaar alweer een jaar of tien geleden, maar het toen als ‘beste restaurant van Oost-Europa’ bekendstaande Gundel serveerde mij borden waar een eetcafé in Vlaardingen, Bladel of Wildervank zich niet voor had geschaamd. Quantity wise.

Hongarijes culinaire eigenheid is verbonden aan één ingrediënt: paprika. En dan bedoel ik niet de verse vrucht – die er overigens ook is – maar het poeder van gedroogde exemplaren, variërend van heel mild tot goed scherp. Hongaars paprikapoeder is verfijnder dan het Spaanse dat gebruikelijk onze supermarktpotjes bevolkt. Wie het kopen wil: www.lekkersuithongarije.nl is je adres (ook voor al uw Hongaarse wijn-, worst-, paté- en noedelwensen). Neem voor dit recept ‘édesnemes’, edelzoete paprika, misschien aangevuld met wat ‘csipõs csemege’, die een krachtiger smaak heeft.

Vervolgens gooi ik rücksichtslos twee recepten door elkaar: dat voor paprikakip en voor snoekbaars met zure room. Die liggen toch al in elkaars verlengde. Snoekbaars, ‘fogas’, is de trots van het Balatonmeer. Oorspronkelijk kwam hij alleen in Oost-Europa en het stroomgebied van de Donau voor, maar eind 19e eeuw werd de vis bij ons uitgezet. Een overloper dus, en nog zonder paspoort ook, maar van hoge culinaire kwaliteit. Vervang hem als het moet door een andere witvis, kabeljauw, schelvis.

Zet de oven aan op 200 graden. Poets of was de champignonnetjes schoon, droog en sauteer een minuut of 3 in een lepel boter. Bestrooi met zout.

Zout de visfilets goed. Roer de beide romen los met de paprika, bloem en wat zout. Vet een ovenschaal in met boter en leg de filets erin, met de champignons. Bedek met saus en zet 15 minuten in de oven. Bestuif als je wilt nog met wat paprika voor het serveren. Erbij: met boter omgeschudde Hongaarse noedels of, bij gebrek daaraan, Italiaanse tagliatelle.

 

Paprikavis uit de oven

Voor 4 personen

 

200 g kleine champignons

2 eetlepels roomboter

4 x 150 g snoekbaarsfilet (of een andere witvis)

100 ml zure room

100 ml crème fraîche

1 gulle eetlepel paprikapoeder

30 g bloem

Be Sociable, Share!

8 reacties op “Recept Hongaarse paprikavis met room en champigons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *