Welkom!

 

Schrijven over smaak, over eten en wijn is mijn beroep, mijn lust en mijn leven.  Ik heb vaste rubrieken in de Volkskrant, schrijf voor verschillende magazines en andere opdrachtgevers en heb meer dan 40 boeken op mijn naam staan. Op deze site vind je mijn heerlijkste recepten.

 

Ik leef van dit vrolijke vak, dus ben ik in te schakelen voor het schrijven van teksten en het geven van lezingen en lessen. Klik hier voor informatie. Sinds 2011 leid ik schrijvers, sommeliers, lekkerbekkende amateurs, communicatiemensen en bloggers op om (nog beter) te schrijven over eten en wijn, bij de Academie Culinair/Wijnschrijven.

 

Mijn 1007 pagina’s tellende boek De grote Kleyn, culinair compendium is laaiend enthousiast ontvangen. Klik hier om de recensies te lezen of het te bestellen.

 

 

Be Sociable, Share!

Met Onno Kleyn naar de Provence in september

mei 8, 2017

 

Ik begeleid komend najaar van 10-16 september een verrukkelijke wandel-smulreis naar de Provence, samen met de zeer ervaren wijnwandelreisorganisator Els Groot. En het programma is klaar! Jullie mogen allemaal mee, zij het dat er al vijf plekjes geboekt zijn. …

lees verder...

Recept Chinese auberginesalade

mei 4, 2017

 

“De ontdekking van een nieuw gerecht is belangrijker voor de mensheid dan de ontdekking van een nieuwe ster.” Zo, die staat. Of stond, want de uitspraak is van gastronoom Jean Anthelme Brillat-Savarin en hij komt uit diens ‘Physiologie du …

lees verder...

Recept tagliatelle met rauwe sla en doperwtjes

april 27, 2017

 

Het gist in culiland, het ziedt, het borrelt. Koks fermenteren alles wat vast en vloeibaar is, maar kookamateurs ook. Desem voor het brood, Koreaanse kimchi van kool en chili’s, zuurkool uit het eigen vat. Fijn om even contact te …

lees verder...

Recept gevulde slapakketjes met tomatensaus

april 20, 2017

 

Nu moet ik even behoedzaam manoeuvreren. Er is een boek heruitgegeven waarin ik ooit, in 2005, een voorwoord schreef. En waarvan de vertaalster me consulteerde als ze twijfelde over iets culinairs. Dat voorwoord maakte ik uit enthousiasme en geld …

lees verder...

Recept lamsvlees roerbak met komijn

april 13, 2017

 

En toen was het lente. Een hele beste. Ik was toevallig in Lyon toen het begon, drie weken geleden, met zon en nog meer zon en vreemd hoge temperaturen. De Franse stad glimlachte, de bomen op de Place Bellecour …

lees verder...

Recept Spaanse knoflooktortilla

april 6, 2017

 

Olijfolie is ingeburgerd, zoveel kunnen we toch wel stellen, zo langzamerhand. Misschien dat er diep in de binnenlanden en achterwijken nog wel wat steile gezinnen zijn waar ze het qua vettigheid bij margarine houden, maar overal waar de culinaire …

lees verder...

Recept abrikoosjes met dikke yoghurt en zoete walnoten

maart 30, 2017

 

Toetjes, voor heel veel mensen zijn ze het hoogtepunt van de dag, het houvast in gestreste tijden, het licht aan het eind van de culinaire tunnel. De hartige hap die eraan voorafgaat is vaak niet lekker want niet hartig …

lees verder...

Recept nasi met spruitjes en ei

maart 23, 2017

 

Nasi goreng, daar kon mijn vader me vroeger heel blij mee maken. Hij kookte, en wel alle dagen. Dat hij zelfstandig was en aan huis werkte maakte dat mogelijk. Elke dag om een uur of vijf stopte hij en …

lees verder...

Recept pittige gamba’s met gekaramelliseerde witlof

maart 16, 2017

 

Ik zit in een loffase. Lekker, denk ik telkens, witlof! Knisperend rauw of smeltend gaar, altijd met die liedjeszingende, haargroeibevorderende, darmkronkelrechtrekkende bittere toon. De hele wereld draait beter als we af en toe maar iets bitters lusten. Nou doen …

lees verder...

Recept gouden bloemkoolsoep

maart 9, 2017

 

Tonnerre is een prachtig stadje. Een prachtig maar oud, kruimelend, steeds treuriger wordend stadje. De snelweg naar Parijs is net te ver weg en ooit, ergens in de jaren 70, besloot door de plaatselijke fabrikanten gedomineerde gemeenteraad dat er …

lees verder...