Welkom!

 

Schrijven over smaak, over eten en wijn is mijn beroep, mijn lust en mijn leven.  Ik heb vaste rubrieken in de Volkskrant, schrijf voor verschillende magazines en andere opdrachtgevers en heb meer dan 40 boeken op mijn naam staan. Op deze site vind je mijn heerlijkste recepten.

 

Ik leef van dit vrolijke vak, dus ben ik in te schakelen voor het schrijven van teksten en het geven van lezingen en lessen. Klik hier voor informatie. Sinds 2011 leid ik schrijvers, sommeliers, lekkerbekkende amateurs, communicatiemensen en bloggers op om (nog beter) te schrijven over eten en wijn, bij de Academie Culinair/Wijnschrijven.

 

Spectaculaire actie, nog tot 15 december: mijn 1007 pagina’s tellende boek De grote Kleyn, culinair compendium is tijdelijk in de aanbieding: van € 45 voor maar € 29,99! Koop hem in de boekhandel of bestel hem met handtekening hier!

 

 

Be Sociable, Share!

Recept Spaanse knoflooktortilla

april 6, 2017

 

Olijfolie is ingeburgerd, zoveel kunnen we toch wel stellen, zo langzamerhand. Misschien dat er diep in de binnenlanden en achterwijken nog wel wat steile gezinnen zijn waar ze het qua vettigheid bij margarine houden, maar overal waar de culinaire …

lees verder...

Recept abrikoosjes met dikke yoghurt en zoete walnoten

maart 30, 2017

 

Toetjes, voor heel veel mensen zijn ze het hoogtepunt van de dag, het houvast in gestreste tijden, het licht aan het eind van de culinaire tunnel. De hartige hap die eraan voorafgaat is vaak niet lekker want niet hartig …

lees verder...

Recept nasi met spruitjes en ei

maart 23, 2017

 

Nasi goreng, daar kon mijn vader me vroeger heel blij mee maken. Hij kookte, en wel alle dagen. Dat hij zelfstandig was en aan huis werkte maakte dat mogelijk. Elke dag om een uur of vijf stopte hij en …

lees verder...

Recept pittige gamba’s met gekaramelliseerde witlof

maart 16, 2017

 

Ik zit in een loffase. Lekker, denk ik telkens, witlof! Knisperend rauw of smeltend gaar, altijd met die liedjeszingende, haargroeibevorderende, darmkronkelrechtrekkende bittere toon. De hele wereld draait beter als we af en toe maar iets bitters lusten. Nou doen …

lees verder...

Recept gouden bloemkoolsoep

maart 9, 2017

 

Tonnerre is een prachtig stadje. Een prachtig maar oud, kruimelend, steeds treuriger wordend stadje. De snelweg naar Parijs is net te ver weg en ooit, ergens in de jaren 70, besloot door de plaatselijke fabrikanten gedomineerde gemeenteraad dat er …

lees verder...

Recept kip met sherry

maart 2, 2017

 

Van een sherryproeverij voor het Volkskrant Magazine van aanstaande zaterdag had ik enkele flessen overgehouden. Het blijft toch mal spul, die witte wijn van Andalusië. In de witkalken heuvels met uitzicht op de Atlantische Oceaan rijpen onder een krijsende …

lees verder...

Smulreis Luberon in september

februari 27, 2017

 

Wie gaat er mee? We gaan smullend nazomeren in de Provence, aan de zuidkant van de Luberon om precies te zijn, van 10-16 september. De vineus hoogbegaafde wijnwandelorganisator Els Groot en ik begeleiden een verrukkelijk programma met flink wat …

lees verder...

Culinaire Schubertiade

februari 24, 2017

 

En weer waag ik me als culinair schrijver op het muzikale pad. Met medewerking van niemand minder dan Franz Schubert. Een half jaartje geleden leerde ik twee musici kennen, sopraan Catherine Veillerobe en fortepianiste Anneke Veenhoff, die graag eens …

lees verder...

Recept truffade – aardappeltjes met kaas uit Auvergne

februari 23, 2017

 

Aangeschoten voor de camera staan en toch de nieuwe standaard zetten voor culinaire televisie, dat deed Keith Floyd (1943-2009). In 1988 zag ik zijn BBC-serie over Frankrijk, Floyd on France, en schreef er mijn eerste betaalde artikel over. Floyd …

lees verder...

Recept gerookte forel met mierik en granaatappelpitten

februari 16, 2017

 

Wat is het jammer dat we het eten van vis aangepraat moeten krijgen met dreigementen. Nou ja, dreigementen verpakt als gezonde aanbevelingen, met glimmend omega-3-papier erom en cholesterolverlagende strikken. Het is vast nuttig hoor, noodzakelijk misschien wel, maar als …

lees verder...