Welkom!

 

Schrijven over smaak, over eten en wijn is mijn beroep, mijn lust en mijn leven.  Ik heb vaste rubrieken in de Volkskrant, schrijf voor verschillende magazines en andere opdrachtgevers en heb meer dan 40 boeken op mijn naam staan. Op deze site vind je mijn heerlijkste recepten.

 

Ik leef van dit vrolijke vak, dus ben ik in te schakelen voor het schrijven van teksten en het geven van lezingen en lessen. Klik hier voor informatie. Sinds 2011 leid ik schrijvers, sommeliers, lekkerbekkende amateurs, communicatiemensen en bloggers op om (nog beter) te schrijven over eten en wijn, bij de Academie Culinair/Wijnschrijven.

 

Mijn 1007 pagina’s tellende boek De grote Kleyn, culinair compendium is laaiend enthousiast ontvangen. Klik hier om de recensies te lezen of het te bestellen.

 

 

Be Sociable, Share!

Recept kippenlevertjes à la babi ketjap

december 1, 2016

img_1155

 

Hypejes. Aardig woord om te schrijven. Net als cakejes ziet het er behoorlijk idioot uit, zo’n kromgetrokken leenwoord uit het Engels waar wij onze liefde voor verkleinen op hebben losgelaten. Maar ter zake. Hypejes dus. Ik word er giechelig …

lees verder...

Recept ovenschotel boerenkool met Franse kaas

november 24, 2016

img_1162

 

Een Maroilles kreeg ik. Een hele. Dat is een geurende baksteen van een kilo, oranje bekorst, een dampende, riekende kolonie van koemelk en bacterievolken, juichend microbengewemel uit Noord-Frankrijk, duizend grammen zuivelende eiwitten en vetten in trage transitie van hard …

lees verder...

Recept hangop met blauwe bessen en kardemom

november 17, 2016

img_1153

 

Kiezen, ik vind het maar moeilijk. Ik kies me al 59 jaar suf, nou ja, misschien iets korter, hagelslagmerken, auto’s, kappers, studierichtingen, wel of geen vierde kop koffie, vandaag haren wassen of morgen. Loodzwaar. En bij de etensvoorziening moet …

lees verder...

Recept hazenfilet met walnotensaus

november 10, 2016

img_1091

 

Georgiërs hebben iets met walnoten. Walnoten niet met Georgiërs, want opgegeten worden is niet ieders hobby. Het is weliswaar de vocatie van fruit – door dieren opgepeuzeld komen de onverteerbare zaden daaruit voorzien van een portie mest deskundig verspreid …

lees verder...

Recept bresaola met verse vijgen en knolselderij

november 3, 2016

img_1075

 

Of ik niet een protestbeweging kon starten tegen het fenomeen truffelmayonaise, vroeg een beller toen ik onlangs bij Radio Mangiare over mijn nieuwe boek kwam praten (terugluisteren? Klik hier). Goed, hier mijn overweging. Sinds een jaar of vijftien …

lees verder...

Recept tartiflette met walnoot en salie

oktober 27, 2016

img_0221

 

Dwars door onze Tonnerrois loopt het Canal de Bourgogne, een lommerrijk beoeverde streep water, voorzien van veel te veel sluizen met rood geverfde leuningen en elk met een vrolijk bruisende baard die tussen de deuren omlaag hoest. Huurscheepjes glijden …

lees verder...

Recept herfstige lamsstoof met rozemarijn

oktober 20, 2016

img_1036

 

In Frankrijk zijn het standaard uitrustingsstukken van het huishouden: snelkookpannen. Huur een huis en er staat er een in het keukenkastje. Jaar in, jaar uit zag ik ze staan, maar gebruiken ho maar. Ik kende verhalen – stoverij wordt …

lees verder...

Recept tortilla met feta en gedroogde tomaatjes

oktober 13, 2016

img_0950

 

Recht in de leer, dat ben ik altijd geweest. Streng. Onbuigzaam. Nou ja, niet zozeer in ‘de’ leer als wel in de mijne. Heb ik in mijn kop dat pasta carbonara zo en zo gemaakt moet worden, dan vind …

lees verder...

Recept simpele ceviche

oktober 6, 2016

img_0988

 

‘20 limoenen’ staat er. Gewoon. In een recept voor 4 personen. Jaja, dat is Peru, lezers. Of liever gezegd het vuistdikke kookboek van die naam, van Gastón Acurio. Ik nam het weer ter hand omdat ik vorige week een …

lees verder...

Recept kalfslever met salie en balsamico

september 29, 2016

img_0793

 

Het is zo voorspelbaar allemaal: plaats een foto van kipfilet bij deze rubriek en je hoort niets; beeld kwartels in een pan af en iedereen buitelt twitterend en facebookend over elkaar heen onder het roepen van schande. Anders stil …

lees verder...