Recept pesto alle genovese zoals in Ligurie: met boontjes, met aardappel

april 11, 2012

Hebt u misschien twee ons bloem gevonden? Vorige week raakte die zoek bij de eindredactie van de Volkskrant, hij was bedoeld voor een appeltaart. Tot het paasweekend zijn ze doorgegaan met zoeken, maar op een gegeven moment moet je het opgeven. En toen kwam ook nog dat onderzoek van Grand’Italia binnen, dus u begrijpt wel dat men iets anders aan het hoofd had. Een onderzoek onder ‘thuiskoks’ van 18 jaar en ouder. Daar kwamen schokkende zaken uit naar voren. Zo blijkt 24 procent van de geënquêteerden graag iets Italiaans te bereiden! Opmerkelijk laag, wat mij betreft, hoewel Grand’Italia dat anders lijkt te zien. En er wordt bij Italiaans eten door 13 procent van de Nederlanders ‘meer uitgepakt’. Helaas staat er niet bij wat daarmee bedoeld wordt. Bij een pastagerecht drinkt een vijfde graag een ‘wijntje’, en opnieuw een vijfde – nee, dat hoeven niet dezelfde lui te zijn! – trekken blijde smoeltjes bij ‘een Italiaans gerecht’.

Een kwart van de Nederlanders ziet zichzelf als ‘individuele kok’. Een Volkskeukenenthousiast, grofweg. Een vijfde culinairt slechts in het weekend, en 14 procent is ‘sociale kok’, wonen rond het fornuis, lekker veel rommel, kinderen en honden in en uit. De rest is dan ‘gezinskok’ en ziet het koken als minder belangrijk.

De komende weken gaat de onderzoekssponsor op zoek naar de favoriete pasta van de Nederlanders. Nou, laat ik eens een voorspellinkje doen: spaghetti. En wat is daar lekker bij? Pesto.

Vorige week proefde ik potjespesto voor Kassa-tv van de Vara. Tien potjes, tien onvoldoendes, met als dieptepunt de biologische pesto van De Rit. Nee, Grand’Italia moet hier ook vermeden worden; zelfgemaakt is goddelijk lekkerder: knip de basilicum boven de grond van de plant af; de steeltjes zijn zacht en kunnen gebruikt worden. Was en droog hem. Snijd hem grof. Doe in de keukenmachine (voor grof), beker van de staafmixer (medium) of blender (fijn), samen met de andere ingrediënten. Draai. Duw wat aan – dat is vast nodig – en voeg zonodig meer olie toe.

Breng een grote pan water aan de kook met 10 g zout per liter. Kook er de pasta, aardappel en boontjes tegelijk in, tot de pasta al dente is. Meng met de pesto en eet. Zo doen ze dat in Ligurië.

 

Pesto alla genovese

Voor 4 personen

 

1 grote plant basilicum (minstens 60 gram groen)

100 g Parmigiano Reggiano en/of Pecorino

50 g pijnboompitten

1 teen knoflook

200 à 300 ml zeer goede olijfolie

300 g spaghetti

200 g aardappel, in blokjes

200 g sperzieboontjes, in stukjes

Be Sociable, Share!

15 reacties op “Recept pesto alle genovese zoals in Ligurie: met boontjes, met aardappel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *