Spring naar de inhoud

Onno Kleyn

Culinair journalist en docent
Opleidingen en lezingen

  • Home
  • Boeken
  • Cursussen
    • Cursus wijnschrijven – culinair schrijven
    • Online workshop kookboek maken
    • Trainingen voor bedrijven
  • Lezingen
  • Recepten
    • Voorgerechten
    • Hoofdgerechten
    • Groentegerechten
    • Nagerechten
  • Nieuwsbrief
  • Zoeken
  • Contact

Welkom bij Onno Kleyn

De lekkerste recepten en wijncolumns

Klik hier om te starten
Onno Kleyn

 

Welkom!

Schrijven over smaak, over eten en wijn is mijn beroep, mijn lust en mijn leven.  Ik heb vaste rubrieken in de Volkskrant, schrijf voor verschillende magazines en andere opdrachtgevers en heb meer dan 40 boeken op mijn naam staan. Op deze site vind je mijn heerlijkste recepten.

Sinds 2010 leid ik schrijvers, sommeliers, lekkerbekkende amateurs, communicatiemensen, wetenschappers en bloggers op om (nog beter) te schrijven over eten en wijn, bij mijn Academie Culinair/Wijnschrijven. Of doe mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

Mijn boeken

Meer dan 40 titels heb ik geschreven in de loop van de jaren. Op deze pagina tref je de meest recente aan.

Cursussen Academie

Schrijven over eten, of over wijn? Het kan altijd beter. Met een stevige cursus van mijn Academie!

Studio Kleyn

Copywriting en receptontwikkeling, consultancy en lezingen op maat: mijn team en ik staan voor je klaar.

Naar mijn blog

Laatste berichten

Runderstoof met augurkjes en rode wijn

Het is een schitterend vormgegeven boek, De zure stad, een biografie van tafelzuur in Amsterdam (Nijgh Atelier, € 39,99). Een afwijkend boek ook. Na een brede inleiding over de algemene historie van zuur en andere inmaaksels zoomt de camera in op de geschiedenissen van veelal joodse families van zuurinleggers en […]

Roerbak spruitjes, kip en citroen

Er wordt wat afgejeremieerd in wijn- en culiland hoor. Vinologen die vinden dat alle primitivodruiven gerooid moeten worden, omdat de wijn ervan voor hun bekjes te plat smaakt. Hobbykoks die alle pakjes en zakjes willen verbieden, omdat het mensen lui zou maken. Smaakcollega’s die terugverlangen naar de witlof/spruiten/bieten/zandaardappelen van vroeger, […]

Merijns gele-linzensoep met koriander-muntolie

Iemand wier werk ik onvoldoende aandacht geef is Merijn Tol. Onvermoeibaar ambassadeur voor wat ze zelf de mediterraan-Arabische keuken noemt, workshops gevend, evenementen kokend, boeken publicerend. Haar laatste, Café Mahazar, kwam afgelopen zomer uit bij Nijgh Cuisine en raakte bij mij helaas uit het zicht. Maar hogere machten grepen in. […]

Ossenstaart met steranijs

Ossenstaart is een verschijnsel dat velen slechts kennen als een woord op een zakje soeppoeder. Nu is de staart van een koe (dat is de realiteit, ossen hebben we al heel lang niet meer in Nederland) een dankbare basis voor soep. Vlees en mergpijp ineen. Echte ossenstaartsoep is een krachtige […]

Maïstortilla’s met zuurkool en pecannoten

Misschien is het wel 45 jaar geleden dat ik voor het laatst zuurkoolstamppot at. Net voor de tijd dat mijn kokende vader na jaren van vruchteloze pogingen om de gemeen zure zuurkool minder zuur te maken het Elzasser recept vond. Van alles had hij geprobeerd, melk erbij, koffieroom en ten […]

Kikkererwtenpot met gebakken koriander en yoghurt

Nederland is een winderig land. Het kan zelfs binnenshuis winderig worden door het eten van bepaalde ingrediënten; peulvruchten hebben een terechte reputatie bijvoorbeeld. Jaren van participerend onderzoek hebben mij ertoe gebracht een gradueel lijstje te maken van verschillende soorten. Van linzen heb ik geen last, van kikkererwten ook niet. Het […]

Nog enkele plekjes bij de truffels en de cursussen!

Nog net 3 plekken beschikbaar bij de cursus wijnschrijven/culinair schrijven die op 13 maart begint. En nieuw: er is een tussentijdse zoom-bijeenkomst halverwege de periode! Info. Ook bij de workshop Kookboek Maken van 16 april zijn nog 3 plaatsen. Alles wat je weten wilt over hoe je zoiets aanpakt, van opzet […]

Gemarineerd buikspek met gedroogde pepers

Ja, nu zult u toch een keer naar de toko moeten. Of de Oosterse supermarkt, zoals er rond de grote steden meer en meer verschijnen. Dat is voor kookliefhebbers een aangenaam uitje. Die in Amsterdam-Noord bijvoorbeeld bezoek ik pakweg twee keer per jaar en dan slalom ik tussen de immense […]

Groentelasagne met miso

Gerechten met uitsluitend groente maken is een balanceeract. Het luistert allemaal veel nauwer, de cuisson, het zout, de verhoudingen. Kijk eens naar lasagne. In de klassieke versie rult daar het gehakt tussen de pastavellen, lekker taaie korreltjes omhuld door het zoetzuur van tomaat en het romige van bechamelsaus; de parmezaan […]

Gemarineerde kippenhartjes met spitskool

Zou het een stil poginkje zijn om mee te gaan in de kop-tot-kontbeweging? Bij de grootgrutter lagen kippenhartjes in het schap, roze glimmend in hun rauwheid, zorgvuldig ontdaan van de bloedrestjes die er vroeger gebruikelijk aan kleefden. Mijn eigen supermarkt, van het meer provinciale type, doet er niet aan, of […]

Pasta met walnoten, andijvie en ricotta

De drie wijzen zijn alweer weg; ons grijnst een grijze januarimaand toe met ijselijke tanden. Tijd voor eenvoudige doch voedzame maaltijden. Ik dacht onlangs aan pansotti, de driehoekige ravioli van Ligurië die met walnotensaus op tafel komen. Men vult ze gemeenlijk met ricotta en iets groens, net zoals alle ‘ravioli […]

Een verrukkelijk 2023!

Met mijn hoofd vol watten zit ik bij te komen van een tweede besmetting binnen zes weken. Blafhoest, hoge koorts, geen corona. Net op tijd om fris en blij het nieuwe jaar in te stappen – hoop ik. 2023 glinstert beloftevol, ik begrijp dat ze er zelfs weer een voorjaar […]

Naar mijn blog

Volg Onno op social media

     

Mail Onno

postmaster@onnokleyn.nl

Zoeken

© 2023 Onno Kleyn | Site by WPman4U | Privacyverklaring | KvK 35019695 | BTW ID 806858412B01
Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN