Wijn

Aanbevelenswaardige Chenin Blanc uit Zuid-Afrika

Droë Steen, ziet u die naam nog wel op flessen staan? Hij is rap aan het verdwijnen ten gunste van de aanduiding Chenin Blanc. Chenin is het belangrijkste druivenras van Zuid-Afrika, het groeit er al eeuwen, maar pas in 1965 kwam iemand erachter dat de Afrikaanse steen het Franse druivenras chenin was. De smaak gaf geen enkele aanleiding om dat te vermoeden, want waar in de Loirestreek de druif de basis is van fantastisch geurige wijnen van voornaam droog tot koninklijk zoet, maakte Afrika er ziekelijke wijntjes van, schraal van aroma en met een zweterige smaak. Terecht noemde men hem steen. Want wat heeft gemalen kei voor aroma? Precies. Dat ‘droë’ – droge – was een noodzakelijke toevoeging aangezien er vooral zoete wijn van werd gemaakt.

Maar dat is lang geleden. De Afrikaners werken alweer decennialang aan de kwaliteit. Toch duurde het nog een tijd voordat ik een Chenin Blanc in mijn glas kreeg die ik als aanbevelenswaardig in de krant kon zetten. Nu kwam er een op mijn Pad: de Peacock Ridge 2011, een biologische wijn van Waterkloof Estate in Somerset. Hij suist als de wind vanaf de Indische Oceaan, hij straalt als de witte bruidjes die op Waterkloof hun feest mogen vieren (dat kan), hij geurt lekker naar bloemen en flitst fris door de mond. Zo willen we dat graag, Afrikaners.

 

Peacock Ridge Chenin Blanc 2011, bij slijters en via www.wijnadvies.nl, € 8,95.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Aanbevelenswaardige Chenin Blanc uit Zuid-Afrika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.