Droë Steen, ziet u die naam nog wel op flessen staan? Hij is rap aan het verdwijnen ten gunste van de aanduiding Chenin Blanc. Chenin is het belangrijkste druivenras van Zuid-Afrika, het groeit er al eeuwen, maar pas in 1965 kwam iemand erachter dat de Afrikaanse steen het Franse druivenras chenin was. De smaak gaf geen enkele aanleiding om dat te vermoeden, want waar in de Loirestreek de druif de basis is van fantastisch geurige wijnen van voornaam droog tot koninklijk zoet, maakte Afrika er ziekelijke wijntjes van, schraal van aroma en met een zweterige smaak. Terecht noemde men hem steen. Want wat heeft gemalen kei voor aroma? Precies. Dat ‘droë’ – droge – was een noodzakelijke toevoeging aangezien er vooral zoete wijn van werd gemaakt.
Maar dat is lang geleden. De Afrikaners werken alweer decennialang aan de kwaliteit. Toch duurde het nog een tijd voordat ik een Chenin Blanc in mijn glas kreeg die ik als aanbevelenswaardig in de krant kon zetten. Nu kwam er een op mijn Pad: de Peacock Ridge 2011, een biologische wijn van Waterkloof Estate in Somerset. Hij suist als de wind vanaf de Indische Oceaan, hij straalt als de witte bruidjes die op Waterkloof hun feest mogen vieren (dat kan), hij geurt lekker naar bloemen en flitst fris door de mond. Zo willen we dat graag, Afrikaners.
Peacock Ridge Chenin Blanc 2011, bij slijters en via www.wijnadvies.nl, € 8,95.
2 reacties op “Aanbevelenswaardige Chenin Blanc uit Zuid-Afrika”
Top wijn van waterkloof