Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Aardappelsoepje met of zonder zalm

Vanaf dit najaar hebben we in Nederland een Academie voor Culinaire Historie. Die moet een tegenwicht gaan vormen tegen de opleidingen die van jongeren ‘professionals’ in het ‘food vak’ wil maken.

Het Engels doet initiatiefneemster Carolina Verhoeven al huiveren. De nieuwe Academie werkt vanuit de Slow Food-gedachte en wil leren over voedsel in de volkscultuur. De volkskeuken! Typ www.volkskeuken.nl/ in op je computer en je komt niet bij de Volkskrant, maar bij het Verhoevens Kookmuseum.

Gedurende twee jaar krijgen de deelnemers elke week een dag les, en verder doen ze een half jaar stage bij een producent van iets lekker slows, kaas of groente of vlees.

Ik ben heel benieuwd of het gaat werken. Want de status van de Academie is nog vaag. Er wordt samengewerkt met de Stenden Hogeschool in Noord-Nederland en aan het gewicht van de toekomstige leraren zal het niet liggen, maar het is nog onduidelijk wat je bent als je de deeltijdopleiding hebt afgerond. Men hoopt dan ook op mensen die zo’n sterke motivatie hebben dat dat ze niet uit maakt. Behalve dat moeten ze een zak geld meebrengen, waarschijnlijk iets van zesduizend euro, want van enige steun van de overheid is nog geen sprake. Dat is dan wel eventjes vierendertigduizend minder dan wat de Gastronomische Universiteit van Slow Food in Italië per jaar vraagt.

Een recept. Iets stevigs en historisch verantwoord voor een winderige dag als vandaag. Ik bladerde door mijn oude Wannée van 1916, het Kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool, en koos nr. 48, aardappelsoep. Maar het recept paste ik lichtjes aan.

Zet de aardappelen op met 1 liter water, de worteltjes, foelie en spaanse peper. Kook helemaal gaar in een half uur. Vis de foelie en spaanse peper uit de pan en druk de groenten stuk met de pureestamper. Pureer daarna de soep met de staafmixer. Breng op smaak met zout of 2 bouillonblokjes. Draai het vuur uit. Klop het ei los met de room en giet er een pollepeltje soep bij. Roer en voeg dan het mengsel al roerend bij de soep. Bekroon met de peterselie. Historisch ongevoelige mensen doen er reepjes gerookte zalm bij.

Aardappelsoepje met of zonder zalm

voor 4 personen:

6 aardappelen, geschild en in blokjes

2 worteltjes

stukje foelie (of een snufje gemalen)

4 cm spaanse peper van de punt

2 bouillonblokjes (facultatief)

1 ei

1/8 l slagroom

handje gehakte peterselie

150 gram gerookte zalm, in reepjes (facultatief)

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.