Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Recept aardappeltjes uit de koekenpan met koriander-tomatensalsa

Braden, roeren, snipperen, stomen, pletten, zouten, kloppen, schaven, wokken… komt, verwondert u hier, mensen, ziet hoe dat alles ons maakt tot wat wij zijn! Ik voelde het altijd al in mijn botten, maar Richard Wrangham heeft het wat mij betreft geheel en al dichtgetimmerd in zijn net bij Nieuw Amsterdam verschenen ‘Koken, over de oorsprong van de mens’: wij zijn wie we zijn doordat wij koken. Jammer voor de raw foodies, ze hebben ongelijk.

De moderne mens is nauwelijks in staat om te overleven op een chimpanseedieet. Raw foodies redden dat alleen doordat er geperste oliën zijn (hebben chimps niet), kiemgroenten en doorveredelde vruchten (hebben chimps niet) en doordat seizoensschaarste (hebben chimps wel) omzeild kan worden. En dan nog menstrueert de helft van de raw food wijfjes niet meer. Het is maar een van de vele argumenten. Malle kleine mondjes, kleine tanden en kiezen, een kort darmstelsel, alles wijst erop dat het de beheersing van het vuur was die ervoor zorgde dat wij snel onze calorieën binnen konden krijgen. Chimps kauwen het grootste deel van de dag en nemen dan ook geen tijd om te jagen. Mensen konden het zich permitteren om urenlang achter wild aan te zitten en aten zodoende meer en meer vlees. Want zelfs als de jacht mislukte kon er snel gegeten worden van gegaarde knollen. En dat droeg bij aan de vergroting van onze hersenen. Vuur maakte het mogelijk om de nacht op de grond door te brengen, omdat roofdieren op een afstand bleven, waardoor onze bouw van klimmers in die van lopers kon veranderen.
Fascinerende lectuur!
Er zijn hinderlijk weinig recepten bekend uit die vroege periode. Daarom neem ik maar een aardig ingrediënt dat het belang van koken onderstreept: de aardappel. Die wordt rauw per slot van rekening niet gegeten.
Schil de piepers en snijd ze in kleine blokjes. Bak die zoetjes in een scheutje olie in een grote koekenpan, afgedekt. Met een half uur zijn ze gaar, een kwartier doorbakken zonder deksel maakt ze nog wat knapperiger.
Maak de tomaten-koriandersalsa door de tomaten te mengen met de andere ingrediënten. Misschien moet er nog wat zout bij. Geef de koude salsa bij de warme aardappels.

Gebakken aardappels met tomaten-koriandersalsa
Bijgerecht voor 4 personen:

600 gram vastkokende aardappels
olijfolie
salsa:
6 smaaktomaten, fijngesneden
handvol korianderblad, fijngesneden
1 teen knoflook uit de pers
1/2 rode ui, ragfijn gesnipperd
2 eetlepels Thaise vissaus
kneepje limoensap
1 theelepel suiker

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.