Wijn

Andes Peaks Sauvignon Blanc 2008

Dit keer een lekker voordelige wijn in het zonnetje, als begeleider van het Volkskrant Weekendmenu. Hij past het best bij het voorgerecht, een parade van koude groenten met verschillende bijzondere smaken, maar wie wil kan hem bij het lamsstoofpotje met spinazie en citroen doordrinken. En voor mijn part ook bij de yoghurt met ananas!

Waarom

Omdat het ook wel eens leuk is om op een goedkope stadsfiets het peloton in de Tour de France voorbij te rijden. Nou ja, een beetje bij te houden dan. 3,99 kost deze fles. Voor zo’n wijn uiterst schappelijk, hoewel heel wat meer dan het gemiddelde bedrag dat de Nederlanders voor een fles neertellen, dat in 2008 op het huiveringwekkend lage 2,76 lag.

Smaak
Kruisbes, klapbes (kent u hem nog?) is het icoon-aroma van de sauvignon blancdruif. En dat krijg je dan ook, bakken vol, samen met wat citrus en een vleug gras. Fruitig als een zomerbries, deze wijn, en uiterst fris van smaak. Er bestaan sauvignons blancs met meer diepgang, maar dat komt wel weer een andere keer. Helemaal goed bij de koude groenten, en desnoods ook bij het lam.

Verkrijgbaar
C1000, euro 3,99

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.