Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Asperges met Thaise tom kha-saus

Als het om eten gaat is er nog maar weinig te merken van seizoenen. Wie wil eet aardbeien in december en spruitjes in juli. Grofweg is er nog maar één tijdgebonden product over en dat is de witte asperge. Goed, ook die liggen er met kerst, naar hier gevliegtuigd van het Zuidelijk Halfrond, maar zinnige kokers laten die naast de decemberframboosjes liggen. ‘Onze’ Limburgse asperges zijn er in het voorjaar, punt. De start is altijd onduidelijk – kopen we ze al van de verwarmde zandbedden of niet? – maar zo langzamerhand moet het gaan lukken. Of anders volgende week, als die vermaledijde kou het land uit is. Bijna iedereen eert de traditie door de eerste keer het vertrouwde recept te nemen: asperges met boter en eieren, vaak met ham en kleine aardappeltjes. Pas na die eerste keer overwegen we misschien om er iets anders mee te doen. Aan de culischrijver de taak om u daarin voor te gaan, koen een weg te zoeken door het moeras van mogelijkheden. Waaraan moet een aspergerecept voldoen? Liefst moet de saus aanhangen, een beetje plakken. Pure gesmolten boter doet dat nauwelijks, vandaar dat we er ei doorheen prakken. Dat principe handhaafde ik, alleen werd de boter een exotisch mengsel van kokosmelk en oosterse smaakmakers, dezelfde als die voor de Thaise tom kha-soep.

 

Asperges met tom kha-saus

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

800 g witte asperges AA (circa 500 g geschild)

2 eieren

165 ml kokosmelk (1 blikje)

2 cm verse laos, gehakt, of 1 theel. laospoeder

1 teen knoflook, gehakt

1 sjalot, fijngehakt

1/2 gedroogd pepertje, gehakt

4 limoenblaadjes of 2 stengels citroengras

1 à 2 eetl. limoensap

2 theel. nam pla, Thaise vissaus

wat vers korianderblad

 

Asperges schillen is makkelijk, kijk anders een videootje. Het koken is de laatste eeuw ernstig verkort, ooit bijna een uur, tegenwoordig in sommige kringen luttele minuten. Mijn advies: 10 minuten afgedekt koken in water met 10 gram zout en een snufje suiker per liter, dan nog 10 minuten laten staan met het vuur uit.

Kook de eieren hard, laat ze schrikken in koud water, pel ze en hak ze fijn.

Scheur de limoenblaadjes of verwijder de buitenste rok van het citroengras en hak dat fijn.

Kook de kokosmelk met de laos, knoflook, sjalot en limoenblad/citroengras onafgedekt zoetjes in tot het sauzig wordt, in 10 minuten. Breng op smaak met limoensap en nam pla. Serveer het een met het ander en garneer met de koriander. Erbij: krieltjes en een glas gewürztraminer.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.