UncategorizedWijn

Aspergewijn!

Twee wijnen vandaag. Twee, omdat er ook wel weer eens een voordeliger fles bij mag. De laatste tijd klepperde ik flink met de virtuele geldbuidel, maar ja, dat was omdat er de wijnen die ik besprak zo ongemeen heerlijk waren en de leveranciers ervan dat vertaald wilden zien in prijzen boven het IJzeren Tientje. Tijd voor een wijnbalansdagje dus. Noem ik eerst de Pinot Blanc 2011 van Jean Rosen, bij Plus te koop voor 5,49. Dat is goedkoop voor Elzasser Pinot Blanc, traditioneel dé wijn bij witte asperges, en je krijgt er een milde, vriendelijke smaak en geur voor terug, appeltjes en wat bloemigheid, glimlachend aangenaam en blij.

Wie het allemaal wel iets minder rond blieft, kiest de Sauvignon Blanc-Pinot Grigio van Puklavec & Friends 2011 uit Slovenië. Die heeft een wat hoger voltage, knettert droog achter de hoektanden met wolkende vleugen citrus en rode appel.

Men stuurde me ter kennismaking onlangs ook de Aspergewijn 2012, een Gros Manseng Sélection 2011 uit Gascogne van Domaine des Cassagnoles (bij www.webwinkelvanbilsen.nl, euro 6,70), maar die vond ik te grassig en frisdrankerig wuft voor mijn smaak. Nee, die Pinot Blanc of die Sloveen, die moet je hebben.

 

Sauvignon Blanc-Pinot Grigio 2011, Puklavec & Friends, 4,99 euro bij Jumbo Supermarkten.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.