Wijn

Auntsfield Sauvignon Blanc ‘Long Cow’ 2008

Wat collega Loethe Olthuis betreft is het weer dubbeldoptijd. En dan hebben we het natuurlijk over tuinbonen. Ze gaan in een salade met serranoham, venkel en nog zo wat, als onderdeel van het Volkskrant Weekendmenu van vandaag. En ik mocht er weer een wijn bij bedenken. Deed ik. Met graagte.

Waarom

Dubbelgedopte tuinbonen doen in niets meer denken aan enkel gedopte; alle bitters zijn met de grijze velletjes verdwenen. De tuinboontjes smaken vaag zoet, en ook de olie geeft wat smeuïgheid. Maar de salade is toch vooral fris is, door de venkel, de rucola en de munt. Met de citroen en de zoute serrano erbij wordt het zelfs ‘strak’. Kortom, we hebben een droge, zeer frisse wijn nodig. Droge sherry zou kunnen, maar het wordt dit keer een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland.

Smaak

Er zijn sauvignons blancs en sauvignon blancs, flauwe, krachtige, rijpe en springerige. Ik had net enkele flauwe geproefd toen deze Auntsfield 2008 voorbij kwam. Een droom! Hij knettert, hij juicht, hij combineert iets mals groenteachtigs – maar lekker groenteachtigs! – met bakken fruit en een rinkelend frisse smaak die gezellig lang blijft natafelen. Dit is wijn waar je blij van wordt.

Verkrijgbaar

Henri Bloem winkels en online via www.henribloem.nl, 9,50 euro.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.