Wat collega Loethe Olthuis betreft is het weer dubbeldoptijd. En dan hebben we het natuurlijk over tuinbonen. Ze gaan in een salade met serranoham, venkel en nog zo wat, als onderdeel van het Volkskrant Weekendmenu van vandaag. En ik mocht er weer een wijn bij bedenken. Deed ik. Met graagte.
Waarom
Dubbelgedopte tuinbonen doen in niets meer denken aan enkel gedopte; alle bitters zijn met de grijze velletjes verdwenen. De tuinboontjes smaken vaag zoet, en ook de olie geeft wat smeuïgheid. Maar de salade is toch vooral fris is, door de venkel, de rucola en de munt. Met de citroen en de zoute serrano erbij wordt het zelfs ‘strak’. Kortom, we hebben een droge, zeer frisse wijn nodig. Droge sherry zou kunnen, maar het wordt dit keer een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland.
Smaak
Er zijn sauvignons blancs en sauvignon blancs, flauwe, krachtige, rijpe en springerige. Ik had net enkele flauwe geproefd toen deze Auntsfield 2008 voorbij kwam. Een droom! Hij knettert, hij juicht, hij combineert iets mals groenteachtigs – maar lekker groenteachtigs! – met bakken fruit en een rinkelend frisse smaak die gezellig lang blijft natafelen. Dit is wijn waar je blij van wordt.
Verkrijgbaar
Henri Bloem winkels en online via www.henribloem.nl, 9,50 euro.