Wijn

Auntsfield Sauvignon Blanc ‘Long Cow’ 2008

Wat collega Loethe Olthuis betreft is het weer dubbeldoptijd. En dan hebben we het natuurlijk over tuinbonen. Ze gaan in een salade met serranoham, venkel en nog zo wat, als onderdeel van het Volkskrant Weekendmenu van vandaag. En ik mocht er weer een wijn bij bedenken. Deed ik. Met graagte.

Waarom

Dubbelgedopte tuinbonen doen in niets meer denken aan enkel gedopte; alle bitters zijn met de grijze velletjes verdwenen. De tuinboontjes smaken vaag zoet, en ook de olie geeft wat smeuïgheid. Maar de salade is toch vooral fris is, door de venkel, de rucola en de munt. Met de citroen en de zoute serrano erbij wordt het zelfs ‘strak’. Kortom, we hebben een droge, zeer frisse wijn nodig. Droge sherry zou kunnen, maar het wordt dit keer een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland.

Smaak

Er zijn sauvignons blancs en sauvignon blancs, flauwe, krachtige, rijpe en springerige. Ik had net enkele flauwe geproefd toen deze Auntsfield 2008 voorbij kwam. Een droom! Hij knettert, hij juicht, hij combineert iets mals groenteachtigs – maar lekker groenteachtigs! – met bakken fruit en een rinkelend frisse smaak die gezellig lang blijft natafelen. Dit is wijn waar je blij van wordt.

Verkrijgbaar

Henri Bloem winkels en online via www.henribloem.nl, 9,50 euro.

De ideale cadeaus voor de feestdagen (of gewoon om de grauwe dagen door te komen): mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en andere boeken, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 26 januari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.