Wijn

Auntsfield Sauvignon Blanc ‘Long Cow’ 2008

Wat collega Loethe Olthuis betreft is het weer dubbeldoptijd. En dan hebben we het natuurlijk over tuinbonen. Ze gaan in een salade met serranoham, venkel en nog zo wat, als onderdeel van het Volkskrant Weekendmenu van vandaag. En ik mocht er weer een wijn bij bedenken. Deed ik. Met graagte.

Waarom

Dubbelgedopte tuinbonen doen in niets meer denken aan enkel gedopte; alle bitters zijn met de grijze velletjes verdwenen. De tuinboontjes smaken vaag zoet, en ook de olie geeft wat smeuïgheid. Maar de salade is toch vooral fris is, door de venkel, de rucola en de munt. Met de citroen en de zoute serrano erbij wordt het zelfs ‘strak’. Kortom, we hebben een droge, zeer frisse wijn nodig. Droge sherry zou kunnen, maar het wordt dit keer een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland.

Smaak

Er zijn sauvignons blancs en sauvignon blancs, flauwe, krachtige, rijpe en springerige. Ik had net enkele flauwe geproefd toen deze Auntsfield 2008 voorbij kwam. Een droom! Hij knettert, hij juicht, hij combineert iets mals groenteachtigs – maar lekker groenteachtigs! – met bakken fruit en een rinkelend frisse smaak die gezellig lang blijft natafelen. Dit is wijn waar je blij van wordt.

Verkrijgbaar

Henri Bloem winkels en online via www.henribloem.nl, 9,50 euro.

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.