Wijn

Aylés Crianza 2004, D.O. Cariñena

Bij de Loethe Olthuis’ ossenhaas in deegkorst uit het Volkskrant Weekendmenu heb ik twee aanraders, allebei rood, de een bij een supermarkt te krijgen, de ander te bestellen via het internet. Allebei komen ze uit Spanje.

Waarom

Mijn eerste aanbeveling bij het hoofdgerecht van deze week geldt de Viña Albali Gran Reserva 2001, een Valdepeñas die bij Dirk III verkocht wordt voor 6,99 euro. De geur is precies wat het zijn moet, rijk, rijp, met veel fruit en vanille. Maar om de waarheid te zeggen viel hij me in de mond wat tegen, zeker toen ik er een fles Aylés Crianza 2004 naast zette, een Cariñena van de Société des Vins.

Smaak

De Albali heeft een stevig bitter, een teken dat de wijn zijn fruit aan het verliezen is – tja, na zeven jaar – en ‘uitdroogt’. Niet slecht, maar je moet hem nu meteen drinken. De Aylés kost een paar euro meer, dan zet je naast de ossenhaas en croûte wel een kanjer van een wijn neer, vol van sap, met een diepe, riante geur van merlot-, tempranillo- en cabernet sauvignondruiven, tien maanden gerijpt in verse eikenhouten vaatjes. Aan u de keus.

Verkrijgbaar

Bij de Société des Vins, www.societedesvins.nl, voor 9,45 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.