Wijn

Bas-Armagnac XO van Tariquet

Zijn Franse digestieven nou uit of lijkt het maar zo? Cognac en armagnac, nobele stooksels van grote traditie, ze worden zelden nog ingeschonken na een diner. Calvados heeft nog een vleug romantiek, geen idee waarom trouwens, appelen, Normandië?, maar cognac en armagnac leggen het in populariteit compleet af tegen de rokerige distillaten uit Schotland.

Ik ben niet zo’n whiskyman. Doe mij maar een glas Bas-Armagnac XO van Tariquet. Dat zingt en zoemt van herfstige heuvels in Gascogne, van kruimige, oude aarde, van lage stenen stadjes die doemelen in hun eigen geschiedenis.

Armagnac wordt gestookt van malle treurdruifjes, ugni blanc en baco 22a geheten, fameus om de hoge opbrengst per hectare. Schitterend om te zien dat er dan zoiets klaroenstoterigs van kan worden gemaakt als deze Bas-Armagnac.

‘XO’ betekent dat de drank een mengsel is van verschillende oogsten, gerijpt op eikenhout, en dat de jongste van dat stel minstens 6 jaar moet zijn. Tariquet gaat verder en hanteert 15 jaar als de ondergrens! Armagnac wordt ook vaak van een enkele jaargang verkocht, maar dat is weer duurder, en ik vond dit al heel overtuigend. Karamel, sigarenkist, gedroogd fruit en specerijen, er wordt een intrigerend aromaspel opgevoerd als hij het glas in gaat. Heeft slechts een open haard nodig als decor; de stemming komt vanzelf.

Tariquet Bas-Armagnac XO, slijters, circa € 34, 50.

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.