Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Basisrecept biefstuk

Morgen is het 1 mei, maar het vieren van de Dag van de Arbeid is grondig uit onze maatschappij gesleten, net als van Hemelvaartsdag, dat het toevallig ook is.

Morgen is het 1 mei, maar het vieren van de Dag van de Arbeid is grondig uit onze maatschappij gesleten, net als van Hemelvaartsdag, dat het toevallig ook is. Ooit wou ik nog wel iets culinairs doen met de socialistische erfenis, maar ik kwam telkens op tomatensaus uit. Nee, in ons moderne welvaartsparadijs dit keer aandacht voor het ultieme arbeiderseten: biefstuk.

Hoe stoerder de werker, hoe hoger de waardering voor vlees, en voor de kwantiteit daarvan.

Een vriendin vertelde me dat ze nooit biefstuk bakt, omdat dat altijd mis gaat. Mis? Ja, hij wordt altijd te gaar. Nou, Inge, speciaal voor jou biefstukinstructies.

Koop biefstukken zonder kerven of gaten; het is juist voor dit soort vlees dat je naar de beste slager in de buurt gaat. Laat ze rustig een half uur voor het bakken buiten de koelkast liggen. Heel chic is om in geklaarde roomboter te bakken: smelt een grote kluit – zeg 100 gram – in een steelpan, heel zachtjes. Wacht tot er wit schuim op komt drijven en schep dat weg. Giet daarna de boter in de koekenpan en zorg dat de prut op de bodem niet mee komt. Geklaarde boter – puur botervet – is gezonder dan gewone bakboter.

Zet de eters aan tafel en zout de biefstukken. Vergeet alle verhalen over ‘vocht onttrekken’ en ‘sap verliezen’, dat is onzin. Verhit de boter in de pan op redelijk hoog vuur – laat het vet niet roken! – en leg de biefstukken erin. Schuif ze meteen een beetje heen en weer. Draai na een minuut om. Draai na nog een minuut het vuur iets lager. Een echt rode biefstuk is nu klaar, voor rosé ga je langer door, zeg twee minuten per kant in totaal. Hele dikke tournedos hebben nog meer nodig. Haal uit de pan en laat een minuut op een plank liggen. In die tijd kun je de saus afmaken: draai het vuur hoog en schenk een scheutje sterke drank of witte wijn of melk in de pan, of slagroom, of kokosmelk met een lik Thaise currypasta. Laat flink bruisen en roer. Serveer. Te gare biefstukken zijn waarschijnlijk gebakken toen de eters nog op zolder bezig waren. Wachten in de pan is funest.

Biefstuk

Voor 4 personen:

4 even grote biefstukken, liefst kogel, zonder kerven en niet platgeslagen

100 gram roomboter

facultatief: 4 eetlepels drank of witte wijn of melk of slagroom of crème fraîche of kokosmelk met 1 eetlepel Thaise currypasta

Ooit wou ik nog wel iets culinairs doen met de socialistische erfenis, maar ik kwam telkens op tomatensaus uit. Nee, in ons moderne welvaartsparadijs dit keer aandacht voor het ultieme arbeiderseten: biefstuk.

Hoe stoerder de werker, hoe hoger de waardering voor vlees, en voor de kwantiteit daarvan.

Een vriendin vertelde me dat ze nooit biefstuk bakt, omdat dat altijd mis gaat. Mis? Ja, hij wordt altijd te gaar. Nou, Inge, speciaal voor jou biefstukinstructies.

Koop biefstukken zonder kerven of gaten; het is juist voor dit soort vlees dat je naar de beste slager in de buurt gaat. Laat ze rustig een half uur voor het bakken buiten de koelkast liggen. Heel chic is om in geklaarde roomboter te bakken: smelt een grote kluit – zeg 100 gram – in een steelpan, heel zachtjes. Wacht tot er wit schuim op komt drijven en schep dat weg. Giet daarna de boter in de koekenpan en zorg dat de prut op de bodem niet mee komt. Geklaarde boter – puur botervet – is gezonder dan gewone bakboter.

Zet de eters aan tafel en zout de biefstukken. Vergeet alle verhalen over ‘vocht onttrekken’ en ‘sap verliezen’, dat is onzin. Verhit de boter in de pan op redelijk hoog vuur – laat het vet niet roken! – en leg de biefstukken erin. Schuif ze meteen een beetje heen en weer. Draai na een minuut om. Draai na nog een minuut het vuur iets lager. Een echt rode biefstuk is nu klaar, voor rosé ga je langer door, zeg twee minuten per kant in totaal. Hele dikke tournedos hebben nog meer nodig. Haal uit de pan en laat een minuut op een plank liggen. In die tijd kun je de saus afmaken: draai het vuur hoog en schenk een scheutje sterke drank of witte wijn of melk in de pan, of slagroom, of kokosmelk met een lik Thaise currypasta. Laat flink bruisen en roer. Serveer. Te gare biefstukken zijn waarschijnlijk gebakken toen de eters nog op zolder bezig waren. Wachten in de pan is funest.

Biefstuk

Voor 4 personen:

4 even grote biefstukken, liefst kogel, zonder kerven en niet platgeslagen

100 gram roomboter

facultatief: 4 eetlepels drank of witte wijn of melk of slagroom of crème fraîche of kokosmelk met 1 eetlepel Thaise currypasta

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.